Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Алексиевич: Трудно е да намерим думи, за да опишем това, което се случва в нашия свят

Светлана Алексиевич
Снимка: БТА

Днес е трудно да намерим думи, за да опишем това, което се случва в нашия свят, каза на пресконференция днес Нобеловата лауреатка за литература за 2015 г. Светлана Алексиевич, предаде БТА.

Беларуската писателка е специален гост на 39-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония". Днес тя отговаря на журналистически въпроси, а модератори на срещата бяха Маргарита Димитрова, артистичен директор на "Аполония", и Мариана Кацарова, специален докладчик на ООН по правата на човека в Русия.

На въпроса на БТА как се лекуват и лекуват ли се въобще невидимите рани по духа, които причинява войната върху човечеството, Алексиевич отговори, че самата тя се е питала същото, докато е пишела първата си книга за войната – "Войната не е с лице на жена".

"Няма лекарство, което да излекува раните от войната. Но сега трябва да се обърне особено внимание на хората, които се връщат от войната, да се излекуват раните в техните души", каза писателката и допълни, че в момента е много е важно как ще разкажем какво се случва на украинците и на беларусите в тези съвременни условия. "Важно е това, което вие ще напишете", подчерта тя.

"Трябва да се оттеглим от войната колкото се може по-далече, защото тя във всички случаи нанася травми – няма значение дали седим в комфорта на дома си и гледаме телевизия, или сме в интернет, когато научаваме новините от войната. Съгласете се, че светът на всеки от нас е разрушен, след като тази война започна между Русия и Украйна”, смята още Светлана Алексиевич.

Според нея "Путин преобърна мисленето за войната. Европа не е мислила за това, че може да има нова война до този момент”. В момента в Украйна има много хора, които казват, водени от отчаянието, което изпитват, че няма вече да слушат Чайковски и Шостакович или пък да четат Достоевски, защото са руски творци.

"Аз виждам в това вик на техните души", казва писателката.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени