Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция: Сблъсъци в Малмьо последваха изгарянето на Корана

В Малмьо, Швеция, в сутрешните часове на понеделник, 4 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Сблъсъци избухнаха в населен с мигранти квартал в третия по големина шведски град - Малмьо, след като демонстрант подпали екземпляр на Корана, съобщи днес местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Полицията в Малмьо каза, че нейни служители са били замеряни с камъни, а десетки автомобили са били подпалени, включително в подземен гараж.

Сблъсъците започнаха след като Салуан Момика изгори вчера екземпляр на Корана, а разгневена група противници се опита да го спре. По данни на правоохранителните органи са били задържани трима души.

В ранните часове днес тълпа от предимно млади хора подпали гуми и други предмети, като някои от тях разхвърляха тротинетки, велосипеди и заграждения в квартал "Розенгард" в Малмьо, където е имало подобни сблъсъци и в миналото. Няколко души издигнаха плакати срещу изгарянето на Корана.

"Независимо от причините за тези бунтове, подпалването на коли, насилието срещу полицейски служители ... независимо от причината, мисля, че всички шведи смятат това за напълно недопустимо", каза на пресконференция шведският премиер Улф Кристершон.

През изминалите месеци Момика, който е бежанец от Ирак, оскверни екземпляри на Корана при поредица от антиислямски протести, основно в Стокхолм. Шведската полиция даде разрешение за тези протестни прояви, позовавайки се на свободата на словото.

Те обаче предизвикаха гневна реакция в някои мюсюлмански държави, нападения срещу шведски дипломатически представителства и заплахи от страна на ислямски екстремисти.

Мюсюлмански лидери в Швеция призоваха властите да намерят начини да спрат случаите на оскверняване на Корана.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна