Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Христо Стоичков и Карл Люис откриват "Градината на света" в Пазарджик

Снимка: Асоцияция Докосни дъгата

Легендарният американски лекоатлет Карл Люис и най-успешният български футболист Христо Стоичков ще открият официално "Градината на света" в град Пазарджик, съобщиха от Асоциация "Докосни дъгата". Това ще се случи на 23 септември от 11,00 часа в парк-остров "Свобода". 

Откриването ще бъде факт точно година, след като носителят на "Златната топка" и кметът на Пазарджик Тодор Попов направиха първата копка на иновативния международен проект, поставил си за цел да представлява най-голямата балканска площ с растителни видове от България, Балканите, Европа и света. В нея Стоичков ще има специален кът с български цветя, оформени като номер 8, с който той играеше като футболист.

Карл Люис, носител на 9 олимпийски и 8 световни титли, пристига в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията "Пробег на мира", Асоциация "Докосни дъгата" и Сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува". Именно защото идеята на градината е да носи посланието за мир и да бъде нагледна платформа, която показва как може всички държави от света да са обединени, организаторите събират Карл Люис - посланик на Пробега на мира за Америка и Христо Стоичков - посланик на Пробега на мира за Европа, за да открият заедно красивото начинание. Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел - символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство.

На официалното откриване на "Градината на света" на 23 септември ще присъстват още редица изявени български спортисти, посланици, консули, дипломати и, разбира се, много граждани и гости на Пазарджик.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени