Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак: Обединеното кралство ще помогне на Украйна за зърнената сделка

Риши Сунак и Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак разговаря в четвъртък с украинския президент Володимир Зеленски и обеща, че Обединеното кралство ще окаже натиск върху останалата част от страните от Г-20 на срещата на върха този уикенд, за да помогне на засегнатата от конфликт страна да преодолее проблемите, причинени от излизането на Русия от Черноморската инициатива за зърно, предаде Ройтерс.

"Двамата лидери обсъдиха въздействието на продължаващата блокада на Черноморското зърно на Путин", каза говорителят на Сунка след неговия телефонен разговор със Зеленски. "Министър-председателят се ангажира да подбуди напредък у страните от Г-20 за заобикаляне на блокадата на Русия и да гарантира, че уязвимите страни имат достъп до жизненоважни доставки на зърно".

"Президентът Зеленски представи актуализирана информация за контраофанзивата на Украйна и текущите военни изисквания, а министър-председателят се ангажира с непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство и похвали въоръжените сили на Украйна за техния напредък на бойното поле", каза още говорителят на Сунак пред медиите.

Междувременно Зеленски благодари на Обединеното кралство в туит за "твърдата му подкрепа, включително решаваща военна помощ", като същевременно призова "партньорите да ни помогнат да укрепим противовъздушната отбрана в района на Одеса", откъдето започва алтернативният експортен маршрут на украинска селскостопанска продукция.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна