Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестни за местния вот в Габровско: Кой срещу кого, а и кой с кого ще се яви?

До местния вот остава месец и половина, но кандидатите за доверието на избирателите в кметската надпревара в Габрово все още не са ясни. Почти сигурно е обаче, че сегашните градоначалници на четирите общини в областта вече гледат към следващ мандат. В тези избори няма да липсват и бивши, които ще обещават бъдеще за следващите четири години. Знае се, че ще има и нови лица.

До последно политическите формации, с изключение на партия "Възраждане", не съобщават своите кандидати. Изчакват се процедури по съгласуване, които не са приключили, поясняват от някои партийни офиси. Имената обаче вървят от уста на уста, съпроводени с въпросителни и предположения.

Битката между участниците в сглобката ГЕРБ и "Продължаваме промяната" на местно ниво вече отбеляза първи рунд. От партията на Бойко Борисов публично алармираха, че в Габровска област "брутално и еднолично" кадрува Богомил Петков от ПП, който е бивш депутат и кандидат за кмет на Севлиево на предишните избори. Петков им отговори, че кадруването в областта е запазена марка на ГЕРБ и даже си послужи с примери.

Взаимните нападки могат да се тълкуват и като предизвестие за това, че в Севлиево срещу Иван Иванов, настоящия кмет от ГЕРБ, с три мандата зад гърба си, ще застане бизнесменът Богомил Петков от "Продължаваме промяната".

ГЕРБ в областта има традиционно силни позиции. Кметът на Габрово Таня Христова се очаква да бъде издигната за четвърти мандат, въпреки че от месеци насам слуховете я изпращат на различни позиции в Брюксел. Кметският стол в Габрово е за ГЕРБ от 2007-а година, когато в него сяда Томислав Дончев - настоящ зам.–председател на партията и бивш вицепремиер. Очаква се срещу първата жена-кмет на Габрово, на тези избори, да се изправи местният бизнесмен Николай Косев, който влезе в полезрението на габровци с инициативата за промяна на герба на града, с добавяне към настоящото мото на думата "Любов". Твърди се, че той ще се яви като независим, с подкрепата на няколко политически формации.

Все още не е ясно какъв ще е резултатът от преговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за общите им кандидати, но се очаква за Габрово да бъде одобрено предложението за бившия заместник-областен управител Ивелин Стоянов.

В кметската надпревара "Възраждане" се явява със своя депутат Даниел Петров.

От БСП все още не са обявили дали ще издигнат собствена кандидатура.

Очаква се решение за участие във вота и на местната коалиция "Будно Габрово", както и на други малки формации.

Областта е на второ място, след столицата, по усвояване на европейски средства на човек от населението. Община Габрово държи първенството в рамките на областта, но това далеч не означава, че са решени инфраструктурните проблеми в по-отдалечените от центъра градски квартали и малките населени места. Областта е на предна позиция и в друга класация, за съжаление негативна, и това е демографското развитие.


Към кандидатите, които след дни ще поискат доверие и подкрепа, габровци тръгват с очакване и не пестят добри думи за свършеното досега, но и критиките за нерешените проблеми и последствията от тях.

Кой срещу кого и кой с кого ще се яви, какво имат да им казват избирателите ще чуем в репортажа на кореспондентката ни от региона Велина Махлебашиева.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени