Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100-те БТР-а потеглят скоро към Украйна. Ще има ли бойна група в Ямболско?

Снимка: БГНЕС

До края на септември или в началото на октомври България ще изпрати 100-те БТР-а за Украйна, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в ресорната комисия. 

Пред комисията Тагарев подчерта, че и в двата случая на предаването на помощи това става с разрешението на парламента. Очаква се вторият пакет с помощ за Украйна да пристигне в края на този месец или в началото на следващия. Там са и БТР-ите.  

Предложение за това от Министерския съвет обаче все още няма, каза председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев. С решение от средата на юли парламентът задължи правителството да задейства процедурата за предоставяне на техниката. Но конкретно предложение трябва пак да мине през парламента за ратификация. 

Тагарев каза, че пада процентът на компенсациите по "Механизма за мир на ЕС" за предоставената помощ. Сега той е на 50% от сумата на помощта. Последно се говореше за 55%. Тодор Тагарев отклони въпроса на депутати от БСП дали има планове България да даде на Украйна ракети за комплекса за противоракетна отбрана С-300. Въпросът за даването на самите комплекси беше поставян многократно при срещите на украински и български представители. А против даването на комплексите се обяви и президентът Румен Радев. Сега депутати обясниха неофициално, че даването на Украйна на ракетите за комплекса е първата стъпка към даването на самите комплекси с аргумента, че няма да има какво да изстрелват при нужда.  

Правителството одобри изпращането на БТР-и от резрева на МВР на Украйна

По думите на Тодор Тагарев няма притеснения за плановете за разполагане на инфраструктура за бойната група в района на Кабиле и Ямбол

Военният министър даде да се разбере, че регионът е единственото място, където могат да бъдат построени новите съоръжения. Тагарев намира за странно, когато вместо да се иска правенето на военни съоръжения заради нуждата от повече сигурност, се изразява обратното и хората са против.

Според него изграждането на инфраструктурата ще струва почти над 100 млн. лева. Тези пари ги има в бюджета, но те са достатъчни само за проектирането, поръчките за което още не е започнало. 

Тагарев поясни, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО, а базата за бойната група трябвало да бъде готова до 2025 година, но не е ясно дали този срок също ще бъде спазенТодор Тагарев призова депутатите да продължат подкрепата за Украйна. Правителството насърчава военните ни фирми да търсят начини за директни доставки на боеприпаси на Украйна, допълни той. Очаква се военният министър да подпише меморандум за сътрудничество с украинското министерството на отбраната.  

По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна