Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексиканският журналист и изследовател Хайме Маусан донесе в Конгреса фигури на същества, които определи като "нечовешки"

Конгресмените в Мексико официално обсъдиха въпроса за възможен извънземен живот

Предполагаемите мумифицирани останки, донесени от Хайме Маусан.
Снимка: Стоп кадър Уoutube

Предполагаемите тела на две "нечовешки" същества бяха представени по време на изслушване в Конгреса в Мексико, предадоха АФП и Ройтерс.

Те бяха изложени в две малки витрини, когато за първи път конгресмените в страната официално обсъдиха въпроса за възможен извънземен живот.

Предполагаемите останки на същества са сиви на цвят, а чертите на лицата им наподобяват човешките. Те бяха донесени от Хайме Маусан - мексикански журналист и изследовател, който казва, че е намерил двете мумифицирани фигури/тела в платото Наска в Перу през 2017 г.

Изслушването предизвика смесица от изненада, недоверие и подигравка в социалните медии в сряда. Потребители споделиха видеоклипове от събитието с думите "марсианците пристигнаха". Появи се и призив Хайме Маусан да бъде назначен за "президент на междугалактическите отношения".

В мексиканския Конгрес Маусан заяви:

"Това са нечовешки същества. Не искаме да ги наричаме извънземни, защото не знаем", каза той по време на пленарното заседание, свикано от депутата от управляващата партия Серхио Гутиерес. Той мотивира дискусията с обяснението, че подобен дебат е от "обществен интерес".

Маусан цитира анализ на въглеродно датиране, направено от учени от Националния автономен университет на Мексико, чрез който е установено, че фигурите на "тези същества са на около 1000 години".

Институтът по физика към местното висше училище потвърди в разпространено изявление, че е направено изследване, но само за определяне на възрастта, но не и на произхода на фигурите.

Лабораторията "се дистанцира от всякакво последващо използване, тълкуване или невярно представяне, направено с получените резултати", посочиха от Института по физика. 

По време на изслушването Гутиерес поиска от участниците в дебата да положат клетва, че ще говорят истината.

Конгресменът каза, че Хайме Маусан е настоял да се проведе заседание по темата, след като през юли бивш служител на разузнаването на САЩ съобщил в комисия на  американския Конгрес, че хората не са сами във Вселената и че американските власти прикриват доказателствата.

През май американската космическа агенция НАСА проведе първата си публична среща по въпроса и призова за по-строг научен подход за изясняване на произхода на така наречените неидентифицирани аномални явления (UAP).

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна