Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия излиза за второ поредно злато на ЕП по волейбол срещу Полша

Национален отбор на Италия
Снимка: bgvolleyball.com

Отборът на Италия ще се опита да спечели своето второ поредно злато от европейското първенство по волейбол за мъже. Във финала в Рим тази вечер „адзурите“ ще се изправят срещу амбицирания тим на Полша, който ще преследва едва втората си европейска титла и първа от 2009 година насам. За Италия пък евентуален триумф ще донесе общо осмото злато от Евроволей за мъже.

И двата отбора достигнаха до битката за златото във Вечния град без да допуснат нито една загуба от началото на турнира, на който България бе съдомакин заедно с Италия, Израел и Северна Македония. В полуфиналите в четвъртък поляците се наложиха с 3:1 срещу тима на Словения, докато Италия бе категорична и надви Франция с 3:0.

За тимовете на Италия и Полша това ще е тяхната първа среща на Европейско първенство за мъже от 2011 година насам. Тогава двата тима се изправиха един срещу друг в полуфиналната фаза, а победата бе за тима на Италия, който се наложи с 3:0 във Виена.

През това лято Италия и Полша си размениха по една победа в двата си мача. Първо Полша спечели с 3:1 в първата фаза на Лигата на нациите в Ротердам (Нидерландия), след което италианците се наложиха със същия резултат на приятелския турнир „Хуберт Вагнер“ в Краков (Полша).

Мачът за златото на 33-то Европейско първенство по волейбол за мъже започва в 22:00 часа тази вечер.


Отборите на Франция и Словения не успяха да достигнат до битката за златото на Европейското първенство по волейбол за мъже, след като отстъпиха съответно на Полша и Италия на полуфиналите в четвъртък. Словения допусна обрат и загуби с 1:3 от Полша, докато Франция не успя да вземе нито гейм срещу домакина на финалната четворка Италия.

За Словения това беше първо поражение от началото на Европейското първенство, което за тях започна от Варна. В морската ни столица словенците загубиха само един гейм в петте си мача от група B, след което записаха победи с 3:0 и 3:1 срещу Португалия и Украйна в елиминациите, за да влязат във финалната четворка.

Франция регистрира едно поражение в група D в Тел Авив (Израел), където падна с 1:3 от Румъния, но пак се пребори за първото място в групата. На осминафинала си във Варна „петлите“ не оставиха шанс и победиха с 3:0 България, след което не срещнаха затруднения и се наложиха с 3:0 срещу Румъния, за да стигнат до финалната четворка в Рим, където не можа да се опълчи на Италия на полуфинала.

Днешният спор за бронзовия медал ще бъде повторение на финала от преди осем години в София. Тогава победата беше за Франция с 3:0 гейма, а това е и последната среща между двата тима на Европейските първенства.

През това лято Словения и Франция си размениха по една победата в двата си мача помежду си. Първо словенците се наложиха с 3:1 в Лигата на нациите в Нагоя (Япония), след което отстъпиха със същия резултат на приятелския турнир „Хуберт Вагнер“ в Краков (Полша).

Малкият финал на Евроволей 2023 започва днес в 18:30 часа българско време.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна