Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Радиосимфониците и новият главен диригент Константин Илиевски с концерт по случай Деня на независимостта

Снимка: Здравко Петров

На 20 септември 2023, сряда, от 19.00 часа Българското национално радио и сдружение "Реформ Юнион клуб" канят почитателите на класическата музика на концерт в столичната зала "България" в чест на 115-ата годишнина от обявяването Независимостта на България. Концертът е предсезонен за Симфоничния ни радиооркестър и освен светлия повод, музикалното събитие е заредено и с допълнителен емоционален заряд – официалният дебют на познатия на българската публика маестро Константин Илиевски, който от този сезон е и новият главен диригент на Националния радиосимфоничен оркестър.

Програмата на концерта включва две знакови за своите автори творби. В първата част на сцената ще се качи младият, но вече утвърден като виртуозен интерпретатор на музика от различни стилове и епохи и преди всичко на Шопен японски пианист Хаято Сумино. В негово изпълнение заедно със симфоничния оркестър ще прозвучи Концерт за пиано № 1, оп. 11 в ми минор от Фредерик Шопен, а след това публиката ще си припомни последната завършена творба на българския класик Веселин Стоянов – неговата Симфония № 2 "Великий Преслав".Както научаваме от самите организатори, изборът на тези две творби не е случаен. Най-напред, чрез тях се изгражда своеобразен мост между епохите, нациите и поколенията, очертавайки по този начин пътят към развитието през XXI век. Събитието е и поклон към българския свободолюбив дух, като същевременно организацията, съдържанието и участниците в концерта са пример за плодотворната обединяваща сила на изкуството, при което едното произведение, клавирният концерт на Шопен, илюстрира качествата на световния музикален гений, а другото – Втората симфония на Веселин Стоянов – на българското музикално наследство. Не на последно място, и двете произведения по свой строго специфичен начин отразяват идеята за връзка с народностното и националния идеал. В музиката на Шопен като цяло и в частност в Първия клавирен концерт намира отражение музикалният дух на Полша, въпреки отсъствието на преки цитати на фолклорни мотиви, но затова пък във финала на концерта ясно се долавя ритъма на полския народен танц краковяк. От своя страна Втора симфония "Великий Преслав" на Веселин Стоянов отчетливо третира силно патриотичната тема за старите български столици, величието и славата на България през Средновековието от нейното създаване до османското нашествие.

Изпълнителите, които ще се представят пред публиката заедно с радиосимфониците: японският пианист Хаято Сумино и новият главен диригент Константин Илиевски, отдавна са утвърдени имена на световния музикален подиум.


Хаято Сумино е роден на 14 юли 1995 г. в Токио и започва да учи пиано само на тригодишна възраст. През март 2020 г. завършва инженерни науки във Висшето училище за информационни науки към Токийския университет, където получава магистърска степен. Специализира 6 месеца и във френския Институт за изследване и координация в акустиката, където се обучава в технология за обработка на музикална информация и изкуствен интелект. И това не е случайно, защото Хаято Сумино е и композитор и, в съответствие с изискванията на новото време, изявен блогър с над 1 милион абонати към 2022 г., които имат възможност чрез средствата на киберпространството да се наслаждават както на неговите интерпретации на музика от различни жанрове и най-вече на Шопен, така и на неговото композиторско творчество. Сред по-известните му пиеси са: "Big Cat Waltz", "Tinkerland", Соната за пиано "SOUMEI" и Каденца върху Унгарска рапсодия № 2 от Лист (2020), "Едноминутен пясъчен часовник" (2021), "Ново раждане" (2022) и "Дъхът на бебето" (2023).

През 1918 г. Сумино печели Голямата награда на 42-я конкурс за пианисти в Япония, година по-късно е носител на Трета награда от Международния конкурс в Лион, а на 18-я конкурс "Фредерик Шопен" във Варшава достига до Трети кръг, полуфинала, като изпълнението му кръг по-рано поставя рекорд на състезанието за най-много гледания в онлайн-пространството от 45 хил. зрители. Друг любопитен факт около това участие на Хаято Сумино е, че преди състезанието, поради пандемията и наложените ограничения, той учи интензивно онлайн под ръководството на Жан-Марк Луйзада.


Константин Илиевски е диригент, пианист и композитор. Произхожда от българска фамилия на известни музиканти – неговият баща Кирил Илиевски също е композитор. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението си в Братислава (Словакия) при проф. Петер Черман. Сред имената на музикантите, при които Илиевски се обучава в Братиславската консерватория, Университета за музика и сценични изкуства във Виена и на множеството майсторски класове са: Еужен Инджич, Петер Топерцер, Мариан Лапшански, Ли Кум Син, Зденек Билек, Душан Бил, Детлеф Мюлер-Сименс, Урош Лайовиц, Бертранд дьо Били, Ралф Вайкерт, Даниел Хардинг и др. Лауреат е на редица международни конкурси за пианисти и композитори, бил е и член на журито на престижния международен композиторски конкурс "Artistes en Herbe" в Люксембург, концертира в някои от най-големите концертни зали в Европа с различни европейски оркестрови състави, от 2017 г. редовно реализира проекти със Симфоничния оркестър на Националното радио, като за съвместната им дейност е отличен с наградата "Кристална лира" през 2018 г. в категорията "Диригент".

Концертът на 20 септември ще се излъчва директно от 19 часа и на вълните на националната програма "Христо Ботев", а ето какво сподели Константин Илиевски за предстоящото събитие:

Снимки - БНР, Ryuya Amao/hayatosum.com, ФС на Константин Илиевски
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.