Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България с четирима състезатели на СП по гимнастика за спортисти със Синдром на Даун

Снимка: FAPA Bulgaria

Четирима състезатели ще представят България на световното първенство по гимнастика за спортисти със Синдром на Даун, което ще се проведе в Южна Африка от 20 до 26 септември.

Шампионата на планетата включва турнири както по спортна, така и по художествена гимнастика.


В спортната гимнастика за отличията ще се борят Емилиян Костадинов и Рамонала Сикандер, които се подготвят с Даниел Алексиев и с Иван Цветков.

„Доволен съм от подготовката. Винаги може и повече. Имаше лека спънка при Емо, една контузия, но за момента сме овладели нещата. Смятам, че са подготвени. Правилникът е нов и за това имаме уреди, на които залагаме на сложност и на такива, на които залагаме на чисто изпълнение“, сподели преди заминаването Даниел Алексиев.

Емилиян Костадинов ще играе многобой, а Рамонала Сикандер ще се представи на три уреда – земя, прескок и успоредка.

„Имам предстартова треска. Искаме тези деца да се чувстват напълно нормални. Не искаме те да се чувстват като болни. Искаме да се чувстват полезни. Те добиват нова среда и играят със желание. Това, което постигнаха Рамон и Емо е много. Контузията на Емо ни повлия, но е и стимул. Отиваме за медали, пък там вече каквото стане“, допълни треньорът Иван Цветков.В художествената гимнастика дебют ще направят Диляна Попова и Василена Богданова, които работят със Силвана Тагарева. Попова готви съчетание с бухалки, а Богданова с топка.

Българската делегация водена от председателят на Федерацията по адаптирана физическа активност Слав Петков заминава за Южна Африка утре, а заедно с него ще пътуват и кинезитерапевтът Панайотис Корелас и АФА специалистът Десислава Петкова.

СЪСТАВ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ

Емилиян Костадинов - спортна гимнастика

Рамонала Сикандер - спортна гимнастика

Диляна Попова - художествена гимнастика

Василена Богданова - художествена гимнастика

Слав Петков - председател ФАФА - България и АФА специалист

Даниел Алексиев - треньор по спортна гимнастика

Силвана Тагарева- треньор по художествена гимнастика

Иван Цветков - треньор

Панайотис Корелас - кинезитерапевт и АФА специалист

Десислава Петкова - АФА специалист


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.