Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Вълнувате се от теми за опазване на природата, образование, история и култура или просто обичате да разказвате истории за места, пътешествия, събития и други. Направете го въздействащо и нагледно с помощта на Географските информационни системи (ГИС).  

Тези лесни за използване и същевременно изключително мощни технологии навлизат все по-широко във всяка една сфера, включително в училищата и университети по света и у нас. Помагат учебният материал да стане по-разбираем, a учениците и студентите да развият аналитично пространствено мислене и функционална грамотност благодарение на универсалния език на картите и интерактивните визуализации.

Ако попадате в някоя от следните категории: преподавател, ученик или студент – можете да се регистрирате до 13 октомври за участие в Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, провеждан под патронажа на МОН.

С помощта на изключително интуитвната и лесна за използване уеб ГИС платформа ArcGISOnlineсъздайте интерактивна карта, учебен урок, дигитална история под формата на сторимап или друг ГИС проект на тема по ваш избор и го изпратете до 27 октомври 2023 г. на: имейл: schools@esribulgaria.com.

За победителите са предвидени много награди: парична премия, безплатни ГИС обучения, специализирани ГИС атласи, книги, грамоти и др.

Всички създадени уеб карти и приложения ще бъдат включени във виртуална изложба, съпътстваща конференцията по случай Световния ГИС ден на 15 ноември 2023 г. Най-голямото събитие в тази сфера у нас се организира вече повече от 20 години от Есри България в партньорство с водещи организации от различни сфери. Победителите в образователната надпревара ще бъдат наградени на тържествена церемония по връчване на годишните отличия по случай ГИС деня.

Разберете повече на страницата на "Изучаваме света с ГИС".

За Есри България

Есри България е лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС) с повече от 25 години опит на българския пазар. Създадена през 1995 г., компанията е изключителен представител на Esri за страната. Есри България реализира стратегически ГИС проекти от национален мащаб в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в страната. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации. Повече информация на: http://esribulgaria.com/.

За „ГИС в училище“

От 2021 г. Есри България, съвместно с МОН и СУ „Св. Климент Охридски“, развива програма „ГИС в училище“ за предоставяне на безплатен ГИС софтуер на всички български училища. На сайта на „ГИС в училище“ има и достъпни насоки, идеи, уроци, приложения и много други ресурси в полза на преподавателите по различните учебни дисциплини. Към момента, част от програмата са почти 370 училища с разнообразен профил. Безплатен достъп до ГИС платформата на Есри имат над 1220 учители и повече от 12 550 ученици от цялата страна.

За Esri

Esri, световният лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС), онлайн карти, анализи, локализационни и картографски услуги, помага на клиентите си да отключат пълния потенциал на своите данни, за да подобрят своите оперативни и бизнес резултати. Основана през 1969 г. в Калифорния, САЩ, днес софтуерните продукти на Еsri са  внедрени в над 350 000 организации в целия свят и в повече от 200 000 институции в Европа, Америка, Азия, Африка и Близкия изток, включително в много компании част от Fortune 500, правителствени агенции, НПО и университети. Esri разполага със силна регионална мрежа от офиси, дистрибутори и партньори, които подпомагат работата на клиентите на местно ниво в над 100 държави на шестте континента. Със своя новаторски подход в геопространствените информационни технологии, Esri проектира най-иновативните решения за дигитална трансформация, Интернет на нещата (IoT) и комплексни анализи. Посетете ни на www.esri.com.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна