Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите прекратиха стачката на терминалите за втечнен природен газ на Chevron в Астралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийният гигант Chevron Corp. и синдикатът Australian Offshore Alliance постигнаха в петък споразумение за прекратяване на стачките в съоръженията за втечнен природен газ (LNG) Gorgon и Wheatstone.

Стачките започнаха в средата на септември, след като преговорите с Chevron се провалиха, което доведе до покачване на цените на природния газ.

Говорител на профсъюзът Offshore Alliance каза, че синдикатът е одобрил най-новата оферта на Chevron, която включва препоръки от Австралийската комисия за справедлива работа. "Сега синдикатът ни ще работи с Chevron, за да финализира изготвянето на споразумението и членовете скоро ще прекратят текущите стачни действия", посочи говорителят.

Новината може да ограничи поскъпването на синьото гориво на международните пазари, въпреки че се очаква газовите цени да нараснат за втора поредна седмица.

Към 14.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се търгува около 39,35 евро за мегаватчас, след като по-рано през деня доближиха ниво от 40 евро/MWh за пръв път от 23-ти август насам.

В същото време Норвегия постепенно увеличава производството на природен газ след прекъсванията, но се очаква някои дейности по поддръжката да продължат и през октомври.

Въпреки добрите запаси през зимата в Европа, пазарът остава чувствителен към различни рискове, включително прекъсвания на доставките от САЩ, екстремни метеорологични условия и потенциални прекъсвания в износа на руски газ. Търговците следят отблизо доставките на втечнен природен газ от САЩ след неотдавнашния спад на газовите потоци към най-големия терминал за втечняване в страната и въздействието на забраната за износ на горива от Русия върху енергийните пазари.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна