Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Верстапен ще стартира от полпозишън на "Сузука"

Макс Верстапен
Снимка: АП/БТА

Водачът в генералното класиране на Формула 1 Макс Верстапен ще стартира от полпозишън в неделното Гран при на Япония, 16-и кръг за сезона.

Нидерландският пилот на Ред Бул, който спечели 12 от първите 15 състезания, завъртя най-бърза обиколка на пистата "Сузука" за 1:28.877 минути. Това е и девети полпозишън за двукратния световен шампион през настоящия сезон.

До Верстапен от първа редица ще потегли австралиецът Оскар Пиастри. Пилотът на МакЛарън направи най-силното си представяне в квалификационна сесия в кариерата, но въпреки това остана на над половин секунда от Ферстапен. Времето на Пиастри бе с 0.581 секунди по-бавно от това на най-бързия пилот.

Другият болид на МакЛарън, управляван от британеца Ландо Норис, пък ще застане на третото място на стартовата решетка. Норис даде време с 0.616 секунди по-бавно от това на Ферстапен.

Шарл Льоклер, който изненадващо бе най-бърз във втората от трите части на квалификацията, се нареди четвърти на 0.665 секунди. Пети е мексиканецът Серхио Перес с Ред Бул на 0.773 секунди от съотборника си Ферстапен, а третата стартова редица се затваря от пилота на Ферари Карлос Сайнс-младши. Испанецът, който потегли първи в предишните две състезания - Гран при на Италия и Гран при на Сингапур, бе с точно две десети по-бавен от Перес и бе последният, който даде време с по-малко от секунда по-бавно от това на Верстапен.

Четвъртата редица на стартовата решетка е за болидите на Мерцедес, управлявани от британците Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, а веднага след тях ще тръгнат любимецът на японската публика Юки Цунода с АлфаТаури и испанският ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин. 



По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна