Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кметската надпревара за десетия по големина град Шумен - поне 10 кандидати

Много неизвестни, тупкане на топката до последния момент от основните играчи и вътрешнопартийни скандали в уж утвърдени партийни редици - такава е предизборната ситуация в Шуменско, дни преди старта на кампанията.

Безспорно най-нажежени са страстите в областния център Шумен.

В десетия по големина град на България претендентите за кметския стол може да бъдат десетина. Иначе, в половината от десетте общини на областта кметската битка изглежда с предизвестен край. Хубавото е, че хората не са апатични, не спестяват нито одобрението, нито откровеното недоволство.

В кметската надпревара за десетия по големина град на България – Шумен, се очакват поне десетина кандидати, според заявките в публичното пространство. Още през август обяви кандидатурата си общинският председател на "Възраждане" предприемачът Ивайло Обретенов.

БСП се разцепи и произведе двама кандидати. Общинската конференция номинира журналиста и бивш областен управител Венцислав Венков, но на "Позитано" утвърдиха проф. Христо Христов. Сред социалистите и сред техни опоненти вървят залози кой ще привлече повече гласове. 

Коалиция ПП-ДБ застава зад икономиста Николай Колев.

ДПС заложи пък на общинския си съветник Сунай Садък. 

За Шумен е кандидат и кметът на село Мадара Неделчо Неделчев, който изкара цял мандат в битка с общинското ръководство.

Бившият кмет на Шумен Красимир Костов също е сред спряганите имена.

ГЕРБ на тези избори застава зад ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев. Той е бивш мажоритарно избран депутат от ДПС.

При толкова участници, най-вероятно балотаж ще реши кой ще бъде на чело на града, който два мандата е ръководен от Любомир Христов от ГЕРБ.

Кандидатите за стола му го упрекват от това, че няма ред в паркирането, до това, че шуменци пият мътна вода на висока цена. 

Интересна надпревара предстои и за местния парламент на Шумен. Училищен директор успя да събере нужните 1000 подписа и е кандидат за независим общински съветник. И във Велики Преслав има независим кандидат, готов да разчупи партийното статукво.

Специфика на област Шумен са и три общини - Венец, Каолиново и Върбица, където кметовете са многомандатни и всичките са от ДПС. Движението залага за пети път на Нехрибан Ахмедова, на Нида Ахмедов за шести и на Мердин Байрям за четвърти.


В Община Хитрино също държат на един кмет 20 г., нищо че Нуридин Исмаил се кандидатира от различни партии. Първо от ДПС, през 2019-та вече е вън от движението, но е подкрепен от ДОСТ/БЗНС, а сега зад него са ПП-ДБ.

Партии сменя и кметицата на Каспичан Милена Недева. Два пъти е кандидат на ГЕРБ, третия мандат е от инициативен комитет, сега е номинация на БСП. 

Не се очакват изненади в съседната община Нови пазар, където кметът Георги Георгиев от БСП отново е кандидат. ДПС изправят срещу него областния си лидер Айсел Руфад.

Движението има кандидат и за старопрестолен Преслав - Христо Кюркчиев. Там БСП залага на бившия кмет и музеен директор Александър Горчев. Възможно е столът да остане за ГЕРБ. 

В община Смядово също, защото кметицата Иванка Петрова отива на избори за четвърти път, а традиционно печели още на първия тур. 

Интрига има в Никола Козлево – там ГЕРБ отнеха общината от ДПС през 2015 г., но кметът им Ешреф Реджеб бе осъден за конфликт на интереси. Сега синът му е кандидат, но от Национално движение за права и свободи.

Чуйте повече за ситуацията в Шуменско от репортажа на Цветелина Георгиева:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна