Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Лихвите на ЕЦБ ще останат високи, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пристига преди диалога в Европейския парламент за паричната политика, Брюксел, Белгия, 25 септември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви днес, че лихвите по кредитирането в еврозоната може би вече са достигнали най-високата си стойност, но ще останат високи толкова дълго, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията, предаде Евронюз, цитирана от БТА.

Пред Комисията по икономически въпроси на Европарламента Лагард заяви, че според ЕЦБ лихвите "са достигнали нива, които, ако се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към целта ни" (от 2% ).

В средата на септември ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им ниво в историята на еврозоната. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката. 

Днес Лагард многократно намекна, че ставките може и да са достигнали максимума си, но може да останат високи за продължителен период. 

Тя няколко пъти каза, че лихвите няма да бъдат понижени, докато инфлацията не се приближи към средносрочната цел на банката за темп от 2 процента. 

Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема предвид страданията, които причинява на европейците с рестриктивната си парична политика, особено на хората с променлива лихва по ипотеките. 

Много икономисти призоваха институцията да се откаже от вдигането на лихвите, за да избегне забавяне на икономиката на фона на свиването на корпоративните инвестиции и по-ниското търсене за износ, които намаляват перспективите за растежа. 
   
По-рано този месец очакванията за европейския икономическия растеж бяха понижени до скромните 0,8 на сто за 2023 г. спрямо пролетните прогнози за 1 на сто и на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата активност в Германия. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна