Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 кандидата, а един кметски стол в Пловдив. Проблеми много, а решенията?

Ускореното икономическо развитие на Пловдив и региона сведе нивата на безработица до много ниски нива, но се появиха и проблеми, с които управниците в областния град години наред трудно ще се справят.

Пловдивчани са недоволни от презастрояването, от транспортния хаос и липсата на места за паркиране, а първите задачи, които поставят пред бъдещия кмет и пред новия общински съвет, е да бъдат завършени забавените ремонти на основни улици и булеварди и стане градът по-чист.

18 са кандидатите, които ще спорят за кметския стол на втория по големина град, 27 са листите за общински съветници.

Четвърти мандат за ГЕРБ в Пловдив е важна цел за партията на Бойко Борисов, който през февруари се разграничи от управлението на приятеля си Здравко Димитров, очевидно за да тушира трупащите се на имиджа на ГЕРБ негативи. 

Че около новата кандидатура за кметския пост витаеха до последно разнопосочни идеи стана ясно и след оставката преди 15 дни на дългогодишния председател на местната организация Иван Тотев, имащ също зад гърба си два кметски мандата. 

Каквито и вътрешни противоборства да е имало обаче кандидатът на ГЕРБ в крайна сметка е  събралият най-много номинации от местните структури Костадин Димитров. Като успешен кмет до момента на Район "Тракия", той сега ще трябва да привлече симпатиите на много повече избиратели, за да се пребори с кандидата, припознат от другите основни претенденти за победа на пловдивски терен – „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ . До номинацията на бившия дългогодишен директор на Математическата гимназия Ивайло Старибратов се стигна след продължителни вътрешни обсъждания в коалицията, откъдето преди това идваха индикации, че се спрягат имената на депутатите Манол Пейков и Йордан Иванов. И до тук изхода от кметската битка, вероятно на балотаж, щеше да е доста по-ясен, ако в надпреварата не се беше включил за пети пореден път и Славчо Атанасов. Зад него сега застана  коалиция "Съединени за Пловдив", съставена от 7 партии, част от тях  участвали  в управлението на града през годините с общински съветници и със зам. кмет.

 Какви са шансовете за кметска победа на Костадин Димитров, Ивайло Старибратов и Славчо Атанасов и кой от тях ще участва в евентуален балотаж, разбира се, ще решават гласоподавателите.

Иначе към  кметския пост в Пловдив са се запътили също депутатите от „Възраждане“ Ангел Георгиев и от ИТН Станислав Балабанов. БСП номинира арх. Костадин Палазов. Сред независимите кандидати има и журналист - Руси Чернев, бивш главен редактор на вестник „Марица“

Дали всички те ще бъдат отдадени на каузата: „Истински европейски град“ и бъдещите избраници в пловдивския общински съвет също е важно за жителите на града. Причината е, че не са малко примерите за взети назад в годините направо вредни за развитието на Пловдив решения, а за не малко от тях си остават и съмненията за корупционни и задкулисни схеми.  Очакванията на пловдивчани са високи и към желаещите да оглавят 6-те районни кметства, към които апетитите съвсем не са малко, разказва Кремена Данева:



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна