Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

40 млн. лева влага "Пристанище Варна" за модернизация на терминалите си през следващите три години

| обновено на 27.09.23 в 17:11
Пристанище Варна
Снимка: БГНЕС

40 млн. лева собствени средства ще вложи "Пристанище Варна" за модернизацията на терминалите си през следващите три години. Това каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов. С инвестицията ще бъде подобрена материалната база в пристанищата "Варна -  Изток" и "Варна - Запад".

Във "Варна-Изток" ще бъдат изградени складове от затворен тип - силози със съответните ленти, за да се избегне запрашването и за да могат да се товарят корабите по съвременен начин, обясни той.

Гавраилов увери, че ще бъде спазена симбиозата мeжду товарното пристанище и градската част и по никакъв начин няма да бъде нарушена визията на града. За пристанище "Варна - Запад" ще бъдат променени технологичните процеси за обработка на зърно.

Лицензирани са пет силоза за приемане на товари под митнически контрол, което ще позволи приемане на транзитно зърно, каза още директорът на порта, като изрази очаквания да бъдат постигнати сериозни норми на товарене на кораби.

Той посочи, че атрактивната зона ще остане в този си вид и мащаб до приемането на Генералния план за развитие на пристанището и изрази надежда, че документът ще влезе в сила още през следващата година.

Гавраилов коментира хипотезата за разширяването на зоната, което може да застраши терминал "Варна- Изток",  като посочи, че идеята не е рентабилна, тъй като много хора ще останат без работа. Там се обработват по 2 млн. тона зърно годишно, подчерта той. 

Чуйте повече от разговора на Валери Великов с Ивайло Гавраилов:


По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени