Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 претенденти в битката за София, но едно е сигурно – нов ще е кметът

Снимка: БГНЕС

Оспорвана се очертава да е битката за София. В нея се включват 21 претенденти да седнат на кметския стол. Малцина от тях са професионални политици, повечето идват от бизнеса, от музикалните среди, от медиите, от неправителствения сектор. Големите формации заложиха на нестандартни кандидати, по-малките – на проверени партийни кадри. Тъкмо нестандартните кандидатури предизвикаха най-много въпроси – за връзките власт - медии и на бизнеса със структурите на бившата ДС.

Първи своята номинация обявиха от ПП-ДБ, издигайки IT предприемача и филантроп Васил Терзиев. Зад кандидатурата му застанаха още две формации – наскоро учредената партия „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев оглави листата за общински съветници, и гражданската организация „Екипът на София“.

За изненада на номиниралите го, вместо да ентусиазира младите и бизнес активните, около Терзиев се разшумя заради разкритието, че неговите роднини са заемали отговорни позиции в структурите на ДС – родителите му, дядо му, брата на дядо му, чичо му – от офицери до началници на Трето управление, т.е. Военното контраразузнаване, и на Четвърто, което пък е действало по научно-техническото направление. Част от лидерите на ДБ бяха изненадани от това изобилие. Терзиев трябваше да отговаря на въпроси кой му е помогнал да стартира бизнеса си за милиони. В крайна сметка той се извини заради потеклото си.

От ГЕРБ-СДС пък избраха да обявят името на своя кандидат ден преди крайния срок за регистрация. Обещаха да е нестандартен и така и се оказа. Издигнаха журналиста и доскорошен директор на новините в бТВ Антон Хекимян, той ще води и съветническата листа.

Номинацията му предизвика куп въпроси за скрити зависимости между политици и медии и напрежение между НЕкоалиционните партньори, подкрепящи правителството, заради отказа на ПП-ДБ да обещаят подкрепа за балотажа, ако не стигнат до него. 

Нестандартен се оказа и подходът на БСП. След дълго премисляне синдикалистката Ваня Григорова прие поканата да е кандидат за кмет на червените, оглавявайки и листата им за общински съветници. И тримата дадоха заявки за победа, обещаха ревизия на досегашното управление и промяна. Обещаха, разбира се, да почистят града, да спрат презастрояването, да решат въпроса с недостигащите места в детските градини. 

На първите двама се готви да е алтернатива бившият десен депутат и бивш общински съветник Вили Лилков – някога знаково лице на СДС и на ДСБ, които сега подкрепят Терзиев. Лилков е издигнат от местната коалиция „Синя София“, в която влизат други знакови сини лица от началото на прехода. Когато обяви кандидатурата си, имаше очаквания, че ще бъде подкрепен от ГЕРБ. 

ИТН, „Възраждане”, а и ВМРО заложиха на проверени партийни кадри – съответно сценаристът Ивайло Вълчев, финансистът Деян Николов - и двамата депутати, и настоящият общински съветник Карлос Контрера, който от съюзник в началото на мандата си, се превърна в критик на ГЕРБ.

От ДПС обявиха, че няма да издигат свой кандидат за кмет и няма да подкрепят никого.

За „Български възход“ – партията на експремиера Стефан Янев, на вота в София играе бившата регионална министърка в неговия служебен кабинет Виолета Комитова.

В битката за стола на “Московска” 33 се включи и Красимир Стойчев - познато лице от началото на прехода. Той основава първия мобилен оператор “Мобилтел”, сега се занимава с консултиране на фирми за производство на зелена енергия. В битката отново се включва и популярният певец Светослав Витков. 

Коментарите за кандидатурите и фаворитите в битката са разнопосочни – от „проверка на сглобката“, през „опит за флирт с гласоподавателя чрез неполитически лица“ до „отчаян ход“. 

Битките по върховете слабо отекват сред избирателите, някои от които още не са решили дали въобще ще отидат до урните. Една промяна обаче е сигурна – след 29 октомври, кметът в София ще е нов, разказва репортерът ни Мария Филева:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна