Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ди Велт" похвали българските власти в борбата им с нелегалната миграция

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз няма единна защита на границите, пише в свой аналитичен материал германското издание "Ди Велт", като в същото време задава въпроса: Знаем ли колко мигранти има Германия?

Авторите на статията коментират, че отговорът зависи от държавите по външните граници на ЕС, като по-специално внимание обръщат на бежанските потоци в Италия, Испания, Гърция, Полша и България.

В материала за нашата страна, изготвен от Филип Фолкман-Шлук, пише:

"Неотдавна източната външна граница на ЕС от България към Турция се смяташе за преодолимо препятствие. Дупки в порутената ограда и корумпирани служители характеризираха ситуацията по 270-километровата граница, но правителството в София, чиято обявена цел е присъединяването на България към Шенгенското пространство, в последно време засили значително борбата с корупцията и нелегалната миграция".

Според българското МВР само до август тази година 131 000 опита за нелегални преминавания на границата са били предотвратени, което е 40% повече в сравнение със същия период на миналата година, отбелязва изданието.

Шлук пише още, че рязко се е повишил броят на разследванията спрямо каналджии, които често прехвърлят мигранти от България към Германия – в резултат от сътрудничество с Европол и с разследващи от Германия, за чиято помощ България официално е помолила.

"София отчита успехи също по Западния Балкански маршрут, който минава през България, Сърбия и Македония. Това би означавало, че почти никакви нелегални мигранти от България няма да достигнат Сърбия, откъдето те по-рано продължаваха пътя си на север. Броят на регистрираните опити за нелегални прехвърляния от Македония е над десет пъти по-голям, отколкото тези от България", коментира "Ди Велт".

В заключение авторът на материала Филип Фолкман-Шлук припомня, че Германия се е ангажирала вече с подкрепа за България за членство в Шенген, като припомня думите на федералния канцлер Олаф Шолц: "София е изпълнила всички критерии".

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна