Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Капулети и Монтеки" от Залцбург

Снимка: SF/Marco Borrelli

Операта "Капулети и Монтеки" на Виченцо Белини е изпълнена два пъти концертно в рамките на тазгодишния фестивал в Залцбург. В тази интерпретация всичко звучи изпипано и в най-добрите традиции на белкантото. Рецензия за спектакъла в Music Today задава въпроса: "Възможно ли е Белини да бъде изпълнен концертно? Съдейки по неприкрития ентусиазъм на публиката по време на първото от двете представления на "Капулети и Монтеки", определено да и тази практика трябва да се случва по-често"!

Марко Армилиато – един от най-известните и уважавани оперни диригенти, чест гост в най-известните оперни театри из целия свят, ръководи концертното изпълнение от 19 август тази година. Жоао Маркос Копертино от Operawire споделя, че "под диригентството на Армилиато сякаш звучат фанфари". Откъс от рецензията в Music Today пък споделя: "Ансамбълът на оркестъра на Моцартеума и господата от Филхармоничния хор на Виена, изпълняват творбата с пъргавина, музикалност и голяма доза елегантност. Оркестровите солисти, които имат деликатни задачи в някои арии, също се представят с доста увереност".

Звездата на вечерта обаче, определено е Айгул Ахметшина, която се превъплъщава в ролята на Ромео. За нейното представяне четем блестящи отзиви от критиката. 27-годишната руска певица е припозната като "Новата Нетребко". През 2017 г. печели международния певчески конкурс "Ханс Габор - Белведере" за млади оперни певци, описван като "Трамплинът" за кариера в операта" или "Уолстрийт на гласовете". Ахметшина също е приета в студийната програма на Ковънт Гардън. Тя притежава всичко необходимо, за да бъде оперна дива – мощ, голям диапазон, плавно легато, мек звук и харизматичнос. Има невероятно добре воден мецосопранов глас, който се отличава с простота и в същото време изключително голяма дълбочина. Финалната сцена на смъртта в "Капулети и Монтеки" от Белини е толкова въздействаща, че те кара да настръхнеш.

За Елза Драйзиг, това е второто превъплъщение в ролята на Жулиета за това лято. През юни френско-датчанското сопрано изпълнява Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Гуно в Националната френска опера. Нейните колоратури винаги са пропити с голяма нежност и лекота, подхождащи на духа на героинята ѝ. В Жулиета на Белини, Драйзиг показва сила и проекция във високия регистър. Леко стегнатото ѝ вибрато може да не е по вкуса на всеки, но определено не пречи на музикалността да се лее от нейния образ".

Изпълнителски състав:
• Ромео, предводител на Монтеки – Айгул Ахметшина
• Жулиета, дъщеря на Капелио Капулети – Елза Драйзиг
• Капелио, предводител на Капулети и баща на Жулиета – Микеле Пертузи
• В Тебалдо, годеник на Жулиета – Джовани Сала
• Лоренцо, лекар и васал на Капулети – Роберто Талявини
Хор и оркестър на Моцартеума в Залцбург

Диригент – Марко Армилиато

Бъдете с програма "Христо Ботев" тази събота, 30 септември, от 20 часа!

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени