Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деляна Лазарова дирижира Софийската филхармония в Деня на музиката

Солист в неделното матине е цигуларят Светлин Русев

| Интервю
Деляна Лазарова
Снимка: delyanalazarova.com

Eдна от най-изявените ни млади диригентки с обещаваща международна кариера - Деляна Лазарова - се връща на родна сцена. След като през пролетта на 2022 г. направи дебюта си като гост на Симфоничния оркестър на БНР, на 1 октомври 2023 г. тя ще изнесе и първия си концерт със Софийската филхармония.

Солист в празничното матине ще бъде блестящият български цигулар със световна слава Светлин Русев. Ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър №4 от Николо Паганини и Симфония №2 от Лудвиг ван Бетовен. Началният час е 11:00.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Деляна Лазарова разказа за очакванията си отпървата среща с Националния ни оркестър, както и за новия етап в професионалния си път след приключването на ангажиментите й като асистент-диригент на сър Марк Елдър в Оркестър "Хале" - Манчестър и музикален директор на Младежкия оркестър "Хале".

През последните сезони Деляна Лазарова работи с оркестри като Филхармонията на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Националния оркестър на Франция, Кралската филхармония на Галиция, Клангфорум Виена, Колегиум Музикум Базел, London Mozart Players, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Симфоничния оркестър на Гьотинген, Оркестъра на Държавния театър в Майнинген, Естонския фестивален оркестър и Оркестъра на Диригентската академия в Аспен. Тя продължава да асистира и на маестро Кристиан Мъчелару в Симфоничния оркестър на Западногерманското радио в Кьолн и в Националния оркестър на Франция.

Българката е популяризатор на съвременната музика: през сезон 2022/23 тя дирижира световната премиера на най-новото произведение на Уилям Болкъм, както и произведения от Карълайн Шоу и Добринка Табакова. Тя дирижира в най-новия албум със записи на музика от Добринка Табакова с Оркестър "Хале". Миналия сезон реализира премиерата на „Марс“ от Дженифър Уолш в Амстердам и Виена с ансамбъл Klangforum Wien, а други композитори, включени в нейните програми през последните сезони, бяха София Губайдулина, Джоан Тауър, Оливър Вайбрънс, Майкъл Гилбъртсън и Чарлз Пек.

Чуйте разговора с диригентката Деляна Лазарова в звуковия файл.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.