Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четвърти ден продължава блокадата на АМ "Тракия" и Подбалканския път от протестиращите енергетици

| обновено на 02.10.23 в 06:53
Снимка: БГНЕС

Четвърти ден продължават блокадите на основни пътища в Старозагорско от протестиращи миньори и енергетици. 

Вчера протестиращи и полиция стигнаха до консенсус – да отварят Прохода на Републиката само за леки автомобили и коли до 12 тона два пъти по четири часа на ден – сутрин от 6.00 до 10.00 часа и в късния следобед – от 16.00 до 20.00 часа. В уречения час обаче барикадите бяха върнати и "Хаинбоаз" остана затворен за всички.

Остава затворен и Подбалканския път при Гурково. Блокада има и в Раднево на пътя за Нова Загора.


Международният път Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово също е затворен тази сутрин. 

Затворена четвърти ден е и магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и пътя Стара Загора - Димитровград. 

Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

"Управляващите да намерят начин да дойдат при нас, за да преговаряме, ние оттук няма да мръднем, каквото и да се случи. Министърът казва, че до 2038 г. няма да се затварят мощности, но в плана пише до 30-а ограничаване до 1600 мегавата. Това, ако не не е спиране, какво е?...Те трябва да разберат, че са сгафили, най-лошото е, че занижиха мощности, занижиха работата на комплекса като цяло. Всяка година даваме около милиард като данъци и осигуровки... Премиерът, най-добре е той да дойде тук, защото мисля, че неговият кабинет забърка тази каша", коментира Георги Господинов  - председател на КНСБ на "Мини Марица-изток". 

Миньорите са категорични, че са лъгани многократно и че ако някой иска да преговаря с тях трябва да отиде на магистралата. Заявиха и че не вярват на управляващите. 

По публикацията работи: Николета Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.