Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джереми Хънт заяви, че сегашното ниво на данъците във Великобритания е "твърде високо"

Британският финансов министър обяви, че въвежда план за намаляване на правителствените служители

Британският министър на финансите Джеръми Хънт произнася речта си на конференцията на Консервативната партия в Манчестър, Великобритания, 2 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският финансов министър Джереми Хънт заяви, че сегашното ниво на данъците във Великобритания е "твърде високо". Думите му бяха част от реч, която той произнесе пред конгреса на Консервативната партия, цитирана от Ройтерс и БТА.

"След пандемия, която се случва веднъж на век, и най-голямата енергийна криза от едно поколение, данъчното ниво е твърде високо", каза Хънт.

По време на събитието в Манчестър британският министър изложи планове за намаляване на броя на държавните служители, работещи в правителството, за да бъдат спестени 1 милиард лири (1,2 милиарда долара).

"Днес замразявам разширяването на държавния апарат и въвеждам план за намаляване на броя на служителите до нивата отпреди пандемията. Това ще спести 1 милиард паунда през идната година", каза Хънт, добавяйки, че замразяването на новите назначения ще се запази "докато нямаме подходящ план, не само за държавната служба, но и за всички подобрения на производителността в публичния сектор".

Според финансовия министър сега в страната работят 66 000 държавни служители повече, отколкото преди Covid пандемията, а планът за свиване на броя на служителите е насочен към намаляване на разходите в дългосрочен план.

Броят на служителите ще бъде незабавно ограничен до сегашното ниво, каза правителството в последващо изявление, въпреки че добави, че това не е равносилно на замразяване на набирането на персонал.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени