Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабно разследване срещу медия в Индия

Конфискувани са лаптопи и документи от офиса на медията.
Снимка: БТА

Индийската полиция обискира офис на новинарски портал в столицата Ню Делхи и домове на журналисти, свързани с него, като част от разследване на предполагаемо незаконно чуждестранно спонсориране, предаде Ройтерс.

Иззети са лаптопи и мобилни телефони в рамките на акцията срещу онлайн новинарския канал НюзКлик (NewsClick), съобщиха официални лица.

"Спецекипи са стартирали издирвателна операция с цел идентифициране на всички лица, които евентуално са получавали пари от чужбина, за да управляват медия, чиято основна цел е разпространяване на чуждестранна пропаганда", заяви представител на външното министерство.

Обиските са ръководени от индийската агенция за борба с финансовите престъпления, която разследва предполагаемо пране на пари от НюзКлик.

Друг служител на министерството заяви, че акции е имало в домовете на повече от десет журналисти и други автори на медията.

Арести не са извършвани.

Смята се, разследването е започнало след статия на "Ню Йорк таймс" през август, в която НюзКлик се посочва като част от глобална мрежа, получаваща средства от американския милиардер Невил Рой Сингхам, вероятно с цел публикуване на китайска пропаганда, посочва Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени