Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладиаторски битки, пазар на роби и вкусни гозби на средновековния събор край Сливен

4
Снимка: Община Сливен

Над 200 участници ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали старинната крепост край днешния град Сливен в периода от късната античност до Второ българско царство. Началото на средновековния събор "Помни славата – Туида 2023" беше поставено още в петъчния ден с празнично шествие по улиците на града. 


Фестивалът, който се провежда за седми път, продължава на 7 и 8 октомври, но вече зад зидовете на средновековната крепост "Туида".

Посетителите могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежко въоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и други атракции ще изпълнят фестивалните дни.


Вижте още :

Средновековният фест се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция – Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски).

Снимки: Община Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна