Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира антисубсидийно разследване на китайски производители на стомана

Европейският съюз планира да обяви антисубсидийни разследвания срещу китайски производители на стомана по време на среща на върха със САЩ този месец, съобщи във вторник "Файненшъл таймс". 

Брюксел се е съгласил да се присъедини към усилията на Вашингтон да предпази индустриите от евтина конкуренция, посочва финансово издание, цитирайки служители, запознати с въпроса.

Вашингтон е поискал от Брюксел да предприеме действия срещу китайските производители на стомана в замяна на избягване на повторното налагане на митата от ерата на президента Тръмп върху произведената в ЕС стомана, пише изданието. 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на 20 октомври - точно преди крайния срок за разрешаване на двустранния спор относно митата за стоманата.

През септември Брюксел започна разследване дали да наложи наказателни мита, за да защити производителите от ЕС срещу по-евтин внос на китайски електрически превозни средства (EV), за който твърди, че се възползват от държавни субсидии.

Китай се оплака от "много краткото" време, предоставено от Брюксел, за участие в консултации за разследването на блока относно субсидиите за електромобили.

Пекин също така призова Брюксел да защити стабилността на глобалната верига за доставки и стратегическо партньорство между двете икономики, като същевременно "предпазливо" прилага търговски защитни мерки. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна