Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: По-слаб растеж на Китай и еврозоната, икономиката на САЩ показва "забележителна сила"

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд намали своите прогнози за растеж на Китай и на еврозоната през настоящата година, докато икономиката на САЩ показва "забележителна сила", но въпреки това общият глобален растеж остава нисък и неравномерен.

В есенния си доклад "Световни икономически перспективи" МВФ остави непроменена прогнозата си от юли за нарастване на глобалния реален БВП през 2023 г. с 3% след експанзия с 3,5% през миналата година, но намали прогнозата си за 2024 г. с 0,1 процентни пункта до 2,9 на сто.

Средносрочните перспективи също не са по-добри, като фондът прогнозира растеж от 3,1% през 2028 г., което е доста доста под петгодишната прогноза от 4,9%, която беше в сила в навечерието на световната финансова криза през 2008-2009 г.

МВФ повиши прогнозата си за растеж в Съединените щати, най-голямата икономика в света, с 0,3 процентни пункта до 2,1% за 2023 г. и с 0,5 процентни пункта до 1,5% за следващата година, позовавайки се на по-силни бизнес инвестиции и нарастващо потребление. Това прави САЩ единствената голяма икономика, която надминава прогнозите отпреди коронавирусната пандемия.

В същото време обаче фондът очаква БВП на Китай да нарасне с 5% през 2023 г. и с 4,2% през 2024 г. - низходящи ревизии съответно с 0,2 и 0,3 процентни пункта спрямо юлския доклад, главно поради кризата с недвижимите имоти в страната и слабото външно търсене.

МВФ също така намали прогнозите си за растежа на еврозоната до 0,7% през 2023 г. и до  1,2% през 2024 г. - спад от съответните прогнози през юли за експанзия с 0,9% през тази и с 1,5% през следващата година.

Обединеното кралство, което подобно на еврозоната беше силно засегнато от шока от високите енергийни цени, пък се очаква да нарасне с 0,5% през 2023 г. (слабо повишение от юлската прогноза за повишение с 0,4%), а през 2024 г. - с 0,6% (рязко намаление на предходната прогноза на МВФ за растеж с 1%).


Според МВФ инфлацията продължава да отслабва по целия свят поради спада на цените на енергията и в по-малка степен цените на храните. Очаква се тя да спадне до средногодишните 6,9% през 2023 г. от 8,7% през 2022 г., след което да се забави до 5,8% през 2024 г.

Базисната инфлация, с изключение на цените на храните и енергията, се понижава по-плавно и трябва да спадне до 6,3% през 2023 г. от 6,4% през 2022 г. и до 5,3% през 2024 г., предвид все още затегнатите пазари на труда и по-упоритата от очакваното инфлация в сферата на услугите, каза МВФ.

Главният икономист на МВФ  Пиер-Оливие Гуриншас посочи, че световната икономика продължава да се възстановява от пандемията от Covid-19, руската инвазия в Украйна и миналогодишната енергийна криза, но тенденциите на растеж са все по-различни по целия свят и перспективите за средносрочния растеж са "посредствени".

Гуриншас каза, че прогнозите като цяло сочат "меко икономически приземяване", но МВФ остава загрижен за рисковете, свързани с кризата с недвижимите имоти в Китай, нестабилните цени на суровините, геополитическата фрагментация и възраждането на инфлацията.

Нов неочакван риск се появи под формата на израелско-палестинския конфликт точно когато финансови служители от 190 страни се събраха в Маракеш за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, но ескалацията на конфликта дойде, след като МВФ приключи с тримесечната актуализация на перспективите на септември 26.

Гуриншас отбеляза пред Ройтерс, че е твърде рано да се каже как голямата ескалация в дългогодишния конфликт ще се отрази на световната икономика:

"В зависимост от това как може да се развие ситуацията, има много много различни сценарии, които дори още не сме започнали да проучваме, така че на този етап все още не можем да направим никаква оценка".

По-силният икономически растеж се ограничава от продължителното въздействие на пандемията, войната на Русия в Украйна и нарастващата фрагментация, заедно с нарастващите лихвени проценти, екстремните метеорологични явления и свиващата се фискална подкрепа, отбеляза МВФ. Общият глобално производство през 2023 г. се очаква да бъде 3,4%, или приблизително 3,6 трилиона долара, което е под прогнозите преди пандемията.

"Глобалната икономика показва устойчивост. Не е повредена от големите сътресения, които преживя през последните две или три години, но също така не се справя много добре", каза Гуриншас.

Есенни прогнози на МВФ за БВП и тяхната промяна спрямо април и август


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна