Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално: европейското през 2028 г. във Великобритания и Ирландия

Снимка: IFA

Обединената кандидатура на Великобритания и Република Ирландия получава домакинството на Европейското първенство по футбол през 2028-а година, реши днес на свое заседание изпълкомът на УЕФА. Това е напълно формално решение, тъй като кандидатурата беше единствена след оттеглянето на Турция от надпреварата. Турците пък заедно с Италия ще организират съвместно Евро 2032.

Остава обаче въпросът кои от петте асоциации, които влизат в съвместната заявка, ще получат правото да играят като домакини. Както е известно, Великобритания може и да е единен политически субект, но във футбола играят националните отбори на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Плюс Република Ирландия асоциациите стават пет. УЕФА вече уточни, че не повече от две страни ще получат правото да играят на финалите като домакини. И този въпрос трябва да бъде решен.

Телевизия Скай Спортс обяви – позовавайки се на свой неназован източник от Футболната асоциация на Англия (ФА), че има предложение и то ще бъде обявено на днешното заседание. Англичаните предлагат всичките пет страни организаторки да участват в квалификациите и квотите за домакините да отидат у тези отбори, които не успеят да стигнат на финалите по спортен път.

Но вече има и опозиция сред други европейски страни и сред членове на Изпълкома. Те искат ясно изразена стратегия какво ще се случи, ако и петте държави така или иначе се класират по спортен път. Също така как ще преминат квалификациите за отбори от Организационния комитет, ако в един момент виждайки липсата на перспектива, не играят на пълни обороти, защото класирането им така или иначе е гарантирано.

Първенството с пет страни-организатори може и да мине за уникално, въпреки че повече от един домакин е имало през 2000-ата година (Нидерландия и Белгия), през 2008 (Австрия и Швейцария) и през 2012-а (Полша и Украйна). През 2021-а година първенството, което беше преместено с година заради КОВИД-пандемията, се проведе в 11 страни.

Първоначално за Евро 2028 претендираше и Турция, която обаче се оттегли за този проект и получи договор с Италия за съвместна организация на следващото континентално първенство през 2032-а година. Въпреки че тази страна беше основен фаворит, тя се отказа в полза на петорната кандидатура. А високопоставен чиновник от УЕФА каза пред ДПА, че даването на второ поредно Европейско първенство в голям футболен пазар след Евро 2024 в Германия е опит на централата да събере още пари, които вече липсват от касата.

Кандидатурата на петте страни включва шест стадиона в Англия – това са съоръженията на Тотнъм, "Етихад", "Сейнт Джеймсис Парк", "Вила Парк", новият стадион на Евертън, и разбира се "Уембли". По един стадион ще предложат Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия. Това са обновяващият се в момента "Кейсмънт Парк в Белфаст, "Авива Стейдиъм" в Дъблин, "Хемпдън Парк" в Глазгоу и "Принсипалити стейдиъм" в Кардиф. 

Петте нации публикуваха съвместно изявление миналата седмица след оттеглянето на Турция, обяснявайки как имат "завладяващо" и "новаторско" предложение, което УЕФА трябва да разгледа и което ще осигури "трайно наследство" в цяла Ирландия и Обединеното кралство. Лидерите на въпросните футболни асоциации изчисляват, че турнирът през 2028 г. се очаква да генерира около три милиарда евро икономически ползи за всяка от петте нации-домакини.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени