Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия: "Външна дейност" вероятно е повредила газопровода с Естония и телекомуникационен кабел

Подводен газопровод и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония под Балтийско море, са били повредени по начин, който може да представлява умишлен акт, съобщи във вторник финландското правителство, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО споделя информацията си за щетите и е готова да подкрепи засегнатите съюзници.

Газопроводът Balticconnector беше спрян рано в неделя поради опасения, че има теч на газ от дупка по 77-километровия тръбопровод. Финландският оператор Gasgrid каза, че ремонтът може да отнеме месеци или повече.

"Вероятно повредата както на газопровода, така и на комуникационния кабел е резултат от външна дейност. Причината за повредата все още не е ясна, разследването продължава в сътрудничество между Финландия и Естония", посочи финландският президент Саули Нийнистьо.

По-късно днес се очаква финландският министър-председател Петери Орпо да даде пресконференция по този въпрос.

"Спадът на налягането в тръбопровода беше доста бърз, което би означавало, че не е незначителен пробив. Но причината за него остава неясна", отбеляза балтийски енергиен служител, запознат със ситуацията, който говори с Ройтерс при условие за анонимност.

Тръбопроводът между Inkoo във Финландия и Paldiski в Естония пресича Финския залив, ръкав на Балтийско море, който се простира на изток в руски води и завършва на пристанището на Санкт Петербург.

Засега не могат да бъдат изключени потенциални причини за аварията, включително саботаж, каза в понеделник говорител на оператора на естонската газова система Elering.

През 2022 г. по-големите газопроводи "Северен поток" 1 и 2, които пресичат Балтийско море между Русия и Германия, бяха повредени от експлозии, които според властите са умишлени актове на саботаж.

Газопроводът Balticconnect беше открит през декември 2019 г., за да помогне за интегрирането на газовите пазари в региона, предоставяйки на Финландия и балтийските държави Естония, Латвия и Литва повече гъвкавост на доставките.

Elering и Gasgrid казаха, че не очакват недостиг на газ, дори ако тръбопроводът остане неработещ през зимата.

През миналата година Финландия нае плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU), за да получава втечнен природен газ (LNG), заменяйки доставките от Русия, които бяха прекъснати след нахлуването на Москва в Украйна. Разположен в Inkoo, корабът Exemplar FSRU е доставял газ на Естония чрез Balticconnector.

"Течът не представлява сериозен проблем за Естония и Латвия, защото голяма част от техния газ се съхранява в латвийско хранилище, но финландците няма да могат да получават своя газ от латвийското хранилище известно време и ще разчитат изцяло на съоръжението за съхранение и регазификация край Inkoo", каза източник, запознат добре с доставките на газ в Балтийско море.

"Inkoo може да покрие пълното финландско потребление, стига финландците да купуват зимни товари на зимни цени и те пристигат във Финландия на всеки 10-15 дни", добави източникът на Ройтерс.

Новината за появилия се теч по газопровода между Финландия и Естония е една от причините за продължаващото и днес рязко поскъпване на синьото гориво в Европа.

Към 17.00 часа фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с нови 10% около 48,40 евро за мегаватчас, като малко по-рано във вторник достигнаха тримесечен връх от 49,82 евро/MWh - непосредствено под пика от 15-и юни около 49,95 евро/MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна