Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронните рецепти ще могат да се изписват и чрез мобилното приложение eRx

Снимка: БГНЕС

Електронните рецепти за антибиотиците и за медикаментите за лечение на диабет ще могат да се изписват и чрез мобилното приложение eRx. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Рецептите ще се издават по електронен път от 16 октомври. Днес в Държавен вестник бяха публикувани нормативните промени.

Мобилното приложение eRx е със специализирано предназначение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер, посочват от Министерството на здравеопазването.

Благодарение на приложението, при домашни посещения или други спешни ситуации, извън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, отговаряща на добрите медицински практики, приложимите закони и изискванията на Националната здравно-информационна система (НЗИС), допълват от пресслужбата на МЗ.

Приложението може да бъде инсталирано безплатно на всички мобилни устройства, които лекарят използва, а за улеснение чрез самото приложение може да се осъществи лесно споделяне на номера на издадената рецепта с пациента, която в последствие да бъде изпълнена в аптеката.

Всяка електронна рецепта ще съдържа дата на отпускане, име, възраст и адрес на пациента, както и Универсален идентификационен номер (УИН) на лекаря, име и УИН на фармацевта, отпуснатите лекарствени продукти по търговско наименование и количество.

В рецептата ще се съдържат и два Национални референтни номера, които ще се генерират при предписване и при отпускане на съответния лекарствен продукт.

За изписване на електронната рецепта, медицинският специалист трябва да разполага с компютър, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, каквито са и изискванията при работа с Националната здравноосигурителна каса.

НЗИС поддържа офлайн режим на работа, в който при липса на интернет събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на свързаността. Също така е изграден контактен център с непрекъснато работно време, към който могат да се отправят запитвания при затруднения с функционирането на НЗИС.

Мобилното приложение беше представено през март 2023 г. от "Информационно обслужване".

Издадената чрез приложението електронна рецепта се записва в НЗИС и става част от електронното пациентско досие.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна