Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската валута отново флиртува с нивото от 100 рубли за долар

Снимка: Алами/Ройтерс

Руската валута опитва да стабилизира малко под нивото от 100 рубли за един щатски долар в началото на търговията в сряда, след като в понеделник се срина за кратко до 18-месечено дъно от 102,50 рубли, подложена под натиск от изтичане на капитали и ограничено предлагане на чуждестранна валута. 

Към 10.30 часа българско време тя поскъпва с 0,4% към 99,85 рубли за долара, намирайки известна подкрепа от предпазливото поскъпване на петрола тип Брент с 0,3% към 88,00 долара за барел. 

"Като цяло ще видим реалния ефект от покачващите се цени на петрола едва през четвъртото тримесечие на 2023 г.", посочи за агенция Ройтерс Евгений Коган, професор във Висшето училище по икономика на Русия. "Ето защо има очаквания, че рублата все още може да се засили до края на годината", добави той.

Последният спад на рублата до трицифрено ниво през август накара Руската централна банка да предприеме спешно увеличение на лихвения процент с цели 350 базисни пункта до 12%, а властите да обсъдят повторно въвеждане на контрол за укрепване на местната валута.

През септември последва ново увеличение на лихвите до 13%, като анализатори очакват по-нататъшно увеличение на следващото насрочено заседание на централната банка на 27 октомври. Според Коган обаче подобна стъпка ще причини повече проблеми, отколкото ще ги реши.

"Не само икономиката ще се забави още по-бързо, но и броят на фалитите, както корпоративни, така и частни, ще се увеличи", предупреди той.

Графика долар/рубла


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна