Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Слабо нарастване на потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Домакинствата в еврозоната очакват инфлацията да остане малко над целевото ниво на Европейската централна банка от 2% за още три години, показа последно проучване на ЕЦБ, публикувано в сряда.

Въпреки че очакванията на потребителите за инфлация са по природа неточни, те могат да повлияят на исканията за заплати, разходите и спестяванията. Те също така са важен принос при измерването дали обществеността има вяра в постигането на целта си за инфлацията от ЕЦБ, отбелязва агенция Ройтерс.

Проучването на ЕЦБ за очакванията на потребителите, проведено през август, показа, че средният европеец смята, че инфлацията ще бъде 2,5% след три години, спрямо 2,4% в предишното проучване, проведено около месец по-рано.

Мненията на потребителите за инфлацията през следващите 12 месеца пък показват леко повишение до 3,5% от 3,4% през юли.

Същевременно ЕЦБ заяви, че дългосрочните инфлационни очаквания на икономисти, инвеститори и потребители са "около 2%", но предупреди, че някои прогнози са се повишили и трябва да бъдат наблюдавани.

Централната банка на 20-те държави, които използват еврото, повиши през миналия месец лихвения процент по банковите депозити до рекордно високо ниво от 4,0% като част от опита си да намали инфлацията, която за кратко достигна двуцифрени нива преди година на фона на високите енергийни разходи и на бума на търсене след коронавирусната пандемия, докато веригите за доставки все още бяха нарушени.

Сега ЕЦБ очаква цените да се покачат с 5,6% тази година, с 3,2% през 2024 г. и с 2,1% през 2025 г.

Проучването от сряда също така показва, че домакинствата имат малко по-песимистична оценка за икономиката на еврозоната, като очакват тя да се свие с 0,8% през следващите 12 месеца при юлска тяхна прогноза за спад с 0,7 на сто.

Те обаче са по-оптимистични по отношение на техните доходи, като очакват ръст с 1,2% спрямо 1,1% през юли, докато очакванията им за номинален ръст на разходите през следващите 12 месеца спаднаха до 3,3% в сравнение с 3,4% през юли.

Потребителите също така повишиха и прогнозите си за цените на жилищата до 2,3% от 2,1% през юли, като това е първото увеличение на инфлацията при жилищните цени от март насам. Те също така очакват ипотечните лихви да достигнат 5,2% спрямо 5,1% при предишното проучване на ЕЦБ през юли.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна