Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 3% след доклад за ненамеса на Иран в атаката на "Хамас" срещу Израел

Петролните фючърси се понижават с близо 3%, след като "Ню Йорк Таймс" (The New York Times) съобщи, че ранните данни, събрани от разузнавателните агенции на Съединените щати, показват, че Иран не е знаел за плановете на "Хамас" да атакува Израел на 7 октомври.

През последните дни Иран многократно отрече да е замесен в агресията на "Хамас" срещу Израел, а от Белият дом заявиха, че няма доказателства, че страната е планирала или ръководила нападението.

Липсата на доказателства, които биха свързали Техеран и "Хамас" и изглежда успокояват инвеститорите, че Иран, който е един от водещите производител на петрол, няма да бъде въвлечен във въоръжените военни действия в региона на Близкия изток и че към момента няма опасност за петролните доставки.

Към 18.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поевтиняват с 2,8% към 85,20 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 3% към 83,40 долара за барел.

Същевременно Саудитска Арабия потвърди подкрепата си за усилията на "ОПЕК +" за балансиране на петролните пазари и мерките, които биха могли да укрепят глобалния растеж.

По-рано тази седмица пък агенция Ройтерс съобщи, че Венецуела и САЩ са постигнали напредък в преговорите, които биха могли да осигурят облекчаване на санкциите спрямо Каракас, като позволят на поне една допълнителна чуждестранна петролна фирма да купува венецуелски суров петрол при определени условия.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени