Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ отива в Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) и държавният секретар Антъни Блинкън в Белия дом - Вашингтон, 11 октомври 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще отпътува за Израел в знак на солидарност с израелския народ след кървавото нападение на "Хамас", предадоха световните агенции.

Блинкън ще пристигне в Израел в четвъртък, 12 октомври. Очаква се държавният секретар на САЩ да проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

По-рано днес американският Държавен департамент съобщи, че 22 американци са убити при атаката, а 17 се водят за изчезнали.

Белият дом изрази безпокойство от обстрела от страна на ливанското движение "Хизбула" по Израел.

Вашингтон освен това работи с Израел и Египет за извеждането на цивилни от Ивицата Газа, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

"Цивилните не са отговорни за онова, което "Хамас" направи",  каза Кърби, но поясни, че не е в състояние да обяви нещо по-точно по въпроса, нито да дефинира конкретен път или коридор за извеждане на цивилни от Газа.

Междувременно Белият дом заяви, че втори американски самолетоносач ще бъде на разположение, за да окаже подкрепа на Израел, след като първият кораб зае позиция в региона след атаките на Хамас.

Самолетоносачът USS "Дуайт Д. Айзенхауер" скоро ще пристигне в Средиземно море на предварително планирана мисия "и със сигурност ще бъде на разположение, ако се наложи", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна