Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на рублата, след като Путин въведе отново валутен контрол

Снимка: Алами/Ройтерс

Руската валута поскъпна в четвъртък с близо 3% до двуседмичен връх от 95,32 рубли за долар, след като президентът Владимир Путин нареди задължителната продажба на приходите от чуждестранна валута за някои износители, съобщава Ройтерс.

Въвеждането отново на валутен контрол е факт, след като рублата се срина до многомесечни дъна над 100 рубли за един щатски долар. Това бяха най-ниските нива на руската валута след първоначалния ѝ драматичен срив през първите седмици след началото на военната инвазия на русия в Украйна в края на февруари 2022 г., когато властите в Кремъл наложиха подобен капиталов контрол. Тогава този валутен контрол допринесе са възстановяване на рублата до седемгодишни върхове около 47,75 за долар. През настоящата година обаче руската валута беше отново подложена на натиск и обезценка заради изтичането на капитали, намаляващ износ и възстановяване на руския внос.

Към 10.30 часа българско време руската валута поскъпва с 2,5% към 97,20 рубли за един щатски долар, след като за кратко поскъпна до 95,32 - най-високото ниво на рублата от 29-и септември.

Графика долар/рубла


Според Евгений Коган, професор в Руското висше училище по икономика, до края на годината рублата може да се засили към нива 88-92 за долар, но същевременно той предупреди, че до 2025-2026 г. предприятия ще формират планове въз основа на курс на рубла от 100-105 за долар.

Късно в сряда руското правителство обяви, че Путин е подписал указ за повторно въвеждане на контрол върху капитала за неразкрит списък на фирми износители.

Рязката обезценка на рублата през последните седмици принуди и Руската централна банка да предприеме спешно повишаване на лихвения процент с 350 базисни пункта, но въпреки това руската валута не успя да се възстанови значително, като в началото на седмицата поевтиня до 18-месечно дъно от 102,57 за долар.

Правителството каза, че новият капиталов контрол ще продължи шест месеца и ще изисква компаниите да представят планове на Централната банка на Русия и на "Росфинмониторинг", руската агенция за финансов мониторинг, която ще гарантира, че компаниите ги спазват.

"Основната цел на тези мерки е да се създадат дългосрочни условия за повишаване на прозрачността и предвидимостта на валутния пазар, като се намалят възможностите за валутни спекулации", заяви първият вицепремиер Андрей Белоусов.

В четвъртък централната банка обяви, че мерките ще подобрят ликвидността и ще намалят краткосрочната нестабилност, като добави, че целевият характер на ограниченията ще остави невредими по-голямата част от тези, които се занимават с външна търговия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна