Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският военен министър вероятно ще се раздели с поста си

Ли Шанфу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генерал Лю Чжънли, ръководител на военния орган за бойни операции и планиране в Китай, е с най-големи шансове да замени военния министър на страната, който не е виждан на публично място повече от 6 месеца. Това заявиха пред Ройтерс петима запознати източници.

Очаква се назначаването на Лю на мястото на военния министър Ли Шанфу да стане преди провеждането на международен форум по сигурността в Пекин по-късно този месец. И това да активизира военното взаимодействие със САЩ на фона на регионално напрежение, заяви трима военни анализатори пред Ройтерс.

Ли Шанфу е санкциониран от САЩ през 2018 г. за оръжейна сделка с Русия, която е издействал на предишен пост. Китай е настоял ограниченията да бъдат премахнати – те включват забрана за издаване на виза и забрана за финансови трансакции в САЩ.

Президентът Си Цзинпин с Лю Чжънли/CCTV

Лю (59 г.) не е под западни санкции.

В момента шеф на Департамента на Обединения щаб на Централния военен комитет, Лю е посочен за вероятен наследник на Ли от човек с пряк достъп до въпроса, пожелал анонимност.

Официално военното министерство не е коментирало. Ройтерс не е успяла да се свърже и с Лю за коментар.

Ако рокадата се потвърди, Ли ще бъде втори китайски министър, който ще изгуби поста си през последните месеци.

Цин Ган бе свален от поста си на външен министър през юли, след като в продължение на месец не бе виждан на публично място.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна