Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кърби: Израел не се е консултирал със САЩ преди заповедта за евакуация на град Газа

Джон Кърби
Снимка: БГНЕС

Израел не се е консултирал с Вашингтон, преди да издаде заповед за евакуация в северната част на ивицата Газа, заяви говорителят на националната сигурност на САЩ Джон Кърби.

"Не е имало предварителна консултация, за която знам, преди израелската армия да издаде това предупреждение за евакуация", посочи Кърби, предаде "Фйаненшъл таймс".

Той каза още, че е възможно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън или министърът на отбраната Лойд Остин да са имали такива консултации по време на срещите им с израелски лидери, но не знае за такъв разговор.

Кърби критикува "Хамас" за поставянето на блокади по пътищата, за да попречи на цивилните да избягат от райони, които се очаква да станат зони на бойни действия. "Те дори поставят блокади по пътищата, така че хората да не могат да напуснат", каза той.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му планира да "елиминира Хамас" и че продължаващата контраофанзива е "само началото".

"Нашите врагове едва сега започнаха да плащат цената, но няма да навлизам в подробности. Ще продължим войната до елиминирането на "Хамас"", каза Нетаняху.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени