Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Иран и лидерът на "Хамас" са обсъдили в Доха "оста на съпротивата" срещу Израел

Иран: "Никой не може да гарантира" контрол над ситуацията, ако Израел нахлуе в Газа

Иранският външен министър Амир Абдолахиан.
Снимка: АП/БТА

Иран и ислямистката групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, са обсъдили засилването на съпротивата си срещу Израел по време на срещата на техни представители в катарската столица Доха, съобщава БТА, като цитира ДПА.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан и лидерът на "Хамас" Исмаил Хания са обсъдили начините за укрепване на "оста на съпротива" срещу Израел по време на срещата си вчера вечерта, информира днес иранската  агенция ИРНА. 

"Оста на съпротивата" се отнася до съюз на въоръжени групировки срещу еврейската държава, отбелязва ДПА. 

Според ИРНА представителят на "Хамас"  Халил ал Хая (зам.-шеф на политическото бюро на палестинската групировка) след срещата е повторил стари заплахи и е призовал за унищожаване на Израел.

Aбдолахиан пристигна в Доха след среща със съюзници по време на пътуване в Ирак, Сирия и Ливан, включително с ръководителя на шиитската милиция "Хизбула" Хасан Насрала.

Външният министър на Иран предупреди в Доха, че "никой не може да гарантира" контрол над ситуацията, ако Израел нахлуе в Газа, за да осъществи сухопътната офанзива.

"Ако атаките на ционисткия режим (Израел) срещу беззащитните граждани и хора на Газа продължат, никой не може да гарантира контрол над ситуацията и неразрастване на конфликтите", цитира иранското МВнР изказване на Амир Абдолахиан, направено по време на срещата му с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани.

Катар е един от основните поддръжници на "Хамас" от около 15 години. Богатото емирство от Персийския залив подкрепя ислямисткото движение главно политически и предоставя финансова помощ, например за възстановяване на инфраструктурата след израелски нападения, припомнят агенците. Самият Хания живее в Катар.

В същото време Катар е поел и ролята на посредник в отношенията със Запада. В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц прие емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна