Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" определи като "положителен фактор" изборните резултати в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятната смяна на правителството в Полша ще допринесе за подобряване на отношенията с ЕС, което ще бъде положителен фактор за кредитния рейтинг на страната, заяви рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's) в коментар за резултатите от проведените в неделя избори в голямата източно европейска държава.

"Очакваме преговорите за съставяне на ново правителство да продължат няколко седмици и резултатът от тях ще окаже значително влияние върху отношенията на Полша с ЕС, икономиката и публичните финанси", се казва в изявлението на една от водещите кредитни агенции.

По-рано днес Националната избирателна комисия на Полша обяви окончателните данни от парламентарните избори в страната, които се проведоха на 15 октомври.

Междувременно полските финансови пазари нарастват за втори пореден ден на търговия, след като окончателните резултати от общите избори в неделя показаха, че управляващата дясна партия "Право и справедливост" не успя да си осигури мнозинство, предоставяйки победата на проевропейска коалиция, водена от бившия премиер Доналд Туск.

Базовият индекс на фондовата борса във Варшава - WIG20 нараства с нови близо 2% през първата половина на днешната търговия след ръст с 5,2% в понеделник, като в рамките на последните две седмици водещият полски фондов индекс нарасна с над 15 на сто.

Полската злота поскъпва с около 0,3% спрямо долара, достигайки най-високо ниво от 6-и септември насам, като същевременно нараства и с 0,4% спрямо еврото към най-високи ниво от 14-ти август.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна