Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През септември:

Поредно стабилно нарастване на продажбите на дребно в САЩ

През септември продажбите на дребно в САЩ нарастват стабилно за шести пореден месец, тъй като домакинствата увеличиха покупките на моторни превозни средства и харчеха повече в ресторанти и барове, както и за бензин (поради по-високите цени), което предполага, че водещата световна икономика е приключила на солидна основа третото тримесечие.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през септември с 0,7% спрямо август, когато се повишиха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за нарастване с 0,6%), докато осреднените очаквания бяха за доста по-скромен растеж от 0,3 на сто, показват данните на Департамента по търговия, публикувани във вторник. 

Данните продължават да сочат за стабилни потребителски разходи въпреки високите цени и разходи за заемите.

Продажби на дребно (на месена база)


Най-голямо повишение се наблюдава при продажбите в магазините за различни стоки (скок с 3%), следвани от търговците на моторни превозни средства и части (1%) и бензиностанциите (повишение с 0,9%).

Трябва да се има предвид, че данните за продажбите на дребно не се коригират спрямо инфлацията.

Други увеличения се наблюдават и при продажбите в заведенията за хранене и за пиене (с 0,9%), в магазини за здраве и лична хигиена (с 0,8%), магазини за храни и напитки (с 0,4%) и магазини за смесени стоки (също с 0,4%).

От друга страна, продажбите останаха без промяна в магазините за мебели и спортни стоки, магазини за хоби, музикални инструменти и книжарници и спаднаха при електроника и уреди (понижение с 0,8%), в магазини за дрехи (също с 0,8%) и за строителни материали и градинско оборудване (понижение с 0,2%).

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се повишиха през септември с 0,6% след ръст с 0,9% през август, а продажбите без тези на автомобили и бензин нараснаха с 0,6% от предходния месец, когато се повишиха с 0,3 на сто.

Продажбите на дребно, изключвайки тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се повишиха през септември с 0,6% спрямо август, когато нараснаха с 0,2%, докато осреднените очаквания бяха за запазване на равнището им от предходния месец. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните по-силни данни предполагат добър финал за американската икономика на третото тримесечие.

Настоящите прогнози са за нарастване на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие с до 5,1% на годишна база. Икономиката на САЩ се разшири с 2,1% през предходното тримесечие (април - юни) и продължава да напредва, въпреки че Федералният резерв повиши основната си лихва с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. насам до текущия диапазон между 5,25% и 5,50%. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна