Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен от очакваното растеж на икономиката на Китай през третото тримесечие

Икономиката на Китай отбеляза по-силен от очакваното растеж през третото тримесечие, което е знак, че предприетите от властите в Пекин серия от стимулиращи мерки за по-добри икономическо възстановяване дават резултат.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в света нарасна през периода юли - септември с 4,9% на годишна база, което представляваше забавяне спрямо растежа с 6,3% през второто тримесечие, но в същото време надвиши осредните пазарни очаквания за експанзия от 4,4 на сто.

Спрямо предходното тримесечие БВП се повиши с 1,3% при очаквания за експанзия с 1% и след като през април - юни китайската икономика нарасна с 0,5%.

Графика на тримесечния БВП спрямо година по-рано


Благодарение на редица политически мерки през последните месеци, втората по големина икономика в света започна да показва признаци на стабилизиране, но продължителната имотна криза, несигурността относно заетостта и доходите на домакинствата и слабото доверие сред частните фирми продължава да представляват риск за трайно съживяване.

Ако растежът на БВП на Китай за четвъртото тримесечие на годишна база успее да надхвърли 4,4%, целта за експанзия на икономиката за цялата настояща година с около 5% може да бъде постигната, посочи Националното статистическо бюро на азиатска държава. Положителният импулс на икономическото възстановяване на Китай е по-очевиден през третото тримесечие, каза още статистическото бюро.

Днес бяха оповестени и по-силни данни за индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай през септември, които потвърждават подобреното икономическо възстановяване през третото тримесечие.

Индустриалното производство през септември се повиши с 4,5% на годишна база след аналогичен растеж през август и очаквания за по-слабо повишение с 4,3%. Това е най-солидното нарастване на производството за втори пореден месец от април насам.

Продажбите на дребно пък нараснаха през септември с 5,5% на годишна база след повишение с 4,6% през август и прогнози за растеж с 4,9 на сто. Това е най-солидната експанзия в търговията на дребно от май насам.

По-слаб растеж обаче отбелязаха дълготрайните бизнес инвестиции, като за първите девет месеца на 2023 г. те се повишиха с 3,1% на годишна база при очаквания за запазването на темпото на растеж от 3,2%, отчетено през периода януари - август.

Проблемен остава секторът на недвижими имоти, където дълготрайните инвестиции през януари - септември се понижиха с 9,1% на годишна база след спад с 8,8% през първите осем месеца на годината.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна