Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шел" и Катар подписаха 27-годишно споразумение за доставка на втечнен газ за Нидерландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийният гигант Shell Plc се съгласи да купува втечнен природен газ от Катар за 27 години за Нидерландия, като това представлява втория голям договор на страната от Персийския залив за доставка на изкопаеми горива в Европа до и след 2050 г. въпреки зелените цели на Европейския съюз, съобщава Блумбърг.

Започвайки от 2026 г., компанията QatarEnergy ще доставя до 3,5 милиона тона втечнен природен газ (LNG) годишно до терминала за внос в Ротердам в продължение на 27 години съгласно две сделки, посочи близкоизточната компания в сряда. Това идва седмица, след като производителят подписа подобен договор с френската TotalEnergies SE и показва, че може да има още подобни сделки на хоризонта.

Европейските петролни компании се стремят подпишат някои от най-дългосрочните и големи споразумения за доставка на LNG, докато регионът се подготвя за втората си зима без руски тръбопроводен газ, на който разчиташе повече от половин век. Договорите идват и в момент, когато Нидерландия се стреми да изпълни целта си за нулеви емисии до 2050 г.

Европейските фирми се противопоставиха на подписването на десетилетни споразумения, предпочитани от Катар, за да постигнат целите на региона за намаляване на замърсяването. Промяната в последно време обаче илюстрира как договорите са станали по-привлекателни, след като инвазията на Русия в Украйна преобърна енергийните пазари и подтикна европейските държави да дадат приоритет на сигурността на доставките пред екологичните цели.

"Тези споразумения потвърждават ангажимента на Катар да помогне за задоволяване на енергийните нужди на Европа и за укрепване на нейната енергийна сигурност", каза Саад Шерида Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар.

Катар – който се съревновава със САЩ и Австралия като най-големия доставчик на LNG в света – има тенденция да обвързва своите договори с петрола. Катар бърза да намери клиенти, след като инвестира десетки милиарди долари, за да увеличи производството с 64% до 2027 г.

Миналата година Shell купи дял в проекта, напомня Блумбърг.

Докато други акционери - включително Exxon Mobil Corp. и Eni SpA - все още не са обявили споразумения за покупка на LNG, но те потенциално могат да сключат подобни сделки, тъй като Катар търси клиенти за допълнителния обем.

Включвайки и договора с "Шел", Катар досега е ангажирал около 18,8 милиона тона годишно от този допълнителен LNG капацитет. Все пак това представлява само около 40% от допълнително планирания обем.

Така нареченото разширение North Field East е планирано за 32 милиона тона годишно, докато разширението, наречено North Field South, ще донесе още 16 милиона тона годишно. За сравнение, през 2021 г. бяха доставени около 372 милиона тона LNG. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна