Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите на САЩ отново не успя да си избере председател

Джим Джордан, конгресмен от Републиканската партия на САЩ от Охайо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ за пореден път не успя да избере свой нов председател. Джим Джордан, кандидатът на републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса, който се кандидатира за поста, не успя да получи необходимата подкрепа от колегите си, както и ден по-рано, предава АФП.

Така Джордан (от Охайо) както и преди не успя да преодолее вътрешнопартийното разделение сред републиканците в Камарата на представителите. Както показват резултатите от втория кръг на гласуването, в опозицията все още няма консенсус, който да позволи на Джордан да спечели избора за председател на парламента. Понастоящем Джордан е ръководител на правната комисия на долната камара на Конгреса на САЩ.

Републиканците контролират Камарата на представителите след междинните избори през ноември 2022 г. Във вторник те официално номинираха Джордан за председател на парламента.. На свой ред демократичното малцинство в Камарата на представителите номинира своя лидер Хаким Джефрис (от щата Ню Йорк) за поста, както направиха и във вторник. По същество обаче това е чисто символична стъпка: Номинацията на Джефрис няма шанс да бъде одобрена, тъй като няма да получи необходимата за това подкрепа на републиканците.

В резултат на втория кръг на гласуването Джефрис успя да получи дори по-значителна подкрепа от Джордан (подобна ситуация се наблюдаваше и във вторник). Претендентът на демократите получи 212 гласа (срещу 199 гласа за Джордан). Това се обяснява с факта, че сред републиканското мнозинство не всички решиха да спазят партийната дисциплина и да подкрепят Джордан. Тези, които отказаха да гласуват за него, подкрепиха редица други републиканци, които дори не бяха официално номинирани. Общо 22 гласа бяха подадени за такива аутсайдери в сряда.

За да бъде избран председател на парламента, са необходими минимум 217 гласа.

На 3 октомври мнозинството в Камарата на представителите гласува за отстраняването на републиканеца Кевин Маккарти (от Калифорния) от поста председател. За първи път в историята на Съединените щати председател на Камарата на представителите е отстранен от длъжност. Оттогава републиканецът Патрик МакГенри (от Северна Каролина) изпълнява временно длъжността.

До избирането на нов председател работата на долната камара на Конгреса остава практически парализирана. В настоящата ситуация конгресмените нямат право да гласуват по важни въпроси, като например бюджета за финансовата 2024 г., която започна на 1 октомври, и отпускането на нова голяма военна помощ за Украйна и Израел. Нещо повече, процедурата за отстраняване на Маккарти от длъжност беше инициирана от десните кръгове на Републиканската партия в Камарата на представителите.

След оставката на Маккарти, Джордан и друг конгресмен от Републиканската партия, Стивън Скализ (от Луизиана), бяха най-вероятните заместници. Мнозинството от републиканците в долната камара само преди няколко дни подкрепи желанието на Скализ да се бори за поста председател на парламента - третия по важност в правителствената йерархия на САЩ, след което Джордан се оттегли от надпреварата. Въпреки това Скализ все още не успява да събере подкрепата на съпартийците си в достатъчно голям мащаб, за да си гарантира номинацията за председател на парламента. Поради това на 12 октомври той си направи самоотвод.

Джордан, чиято подкрепа беше обявена по-рано от предишния президент на САЩ, републиканеца Доналд Тръмп, се включи отново във вътрешнопартийната битка. Републиканският конгресмен Остин Скот (от Джорджия), който го предизвика, не получи необходимата подкрепа след закрито вътрешнопартийно гласуване на фракцията на републиканците в долната камара на Конгреса на 13 октомври.

Маккарти бе избран за председател едва на 15-ия кръг на гласуването през януари тази година. Това се случва за първи път от 100 години насам. Някои наблюдатели предупреждават, че шансовете на Джордан да бъде избран за говорител ще намалеят, ако гласуването на кандидатурата му се проточи в много кръгове.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!