Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nokia съкращава между 9000 и 14000 работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Nokia Corporation обяви в четвъртък, че планира да съкрати между 9 000 и 14 000 от своя персонал, "за да намали разходната си база и да увеличи оперативната ефективност", след като продажбите на компанията спаднаха през третото тримесечие с една пета най-вече в резултат на намалени продажби на оборудване за 5G от следващо поколение, съобщава Ройтерс.

Това ще означава намаляване с 10% до 16% от настоящите общо 86 000 служители на технологичната компания.

Това е поредната европейска компания, която се налага да осъществи съкращения на свои служители в резултат на най-високата инфлация от десетилетия насам и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна.

Компанията Nokia и нейният конкурент Ericsson се борят със забавящото се търсене на 5G оборудване в страни като Съединените щати, опитвайки се да компенсират част от слабостта с по-големи продажби в Индия, но там пазарът е с нисък марж на печалба.

Nokia се стреми да спести чрез съкращенията между 800 млн. евро и 1,2 млрд. евро до 2026 г., крайният срок, до който тя се стреми да предостави дългосрочен сравним план за оперативен марж от поне 14%.

Решението е част от "стратегически и оперативен" план, който има за цел да препозиционира компанията в бъдеще и да я улесни "да се справи с текущата пазарна несигурност", като в същото време затвърди нейното "технологично лидерство".

"Революциите в облачните изчисления и изкуствения интелект няма да се материализират без значителни инвестиции в мрежи, които имат значително подобрени възможности. Въпреки че времето за възстановяване на пазара е несигурно, ние не стоим на едно място, а предприемаме решителни действия на три нива: стратегическо, оперативно и разходно", заяви изпълнителният директор на финландската компания Пека Лундмарк.

През третото тримесечие на фискалната 2023 г. Nokia отчете спад на годишна база от 20% в нетните продажби до 4,9 млрд. евро и спад от 75% на доходите на акция с намалена стойност до 0,02 евро.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна