Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уестингхаус Електрик“ подписа меморандуми с български компании за ядрените си проекти в България

На подписването присъстваха председателят на парламентарната комисия по енвергетика Делян Добрев (в средата) и министърът на енергетиката Румен Радев (вдясно), както и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен
Снимка: БГНЕС

"Уестингхаус Електрик“ подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици в подкрепа на предстоящите ядрени проекти, базирани на технологията AP1000, на площадката на АЕЦ Козлодуй в Северна България и други проекти в целия регион, съобщават от Министерството на енергетиката.

Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в София в присъствието на министъра на енергетиката Румен Радев, посланика на САЩ в България Кенет Мертен, председателя на комисията по енергетика в НС Делян Добрев и други гости.

Петте български компании, подписали Меморандумите за разбирателство с "Уестингхаус Електрик“, са „Оскар-Ел“, „Главболгарстрой“, „ЕНПРО Консулт“, „ЕнергоСервиз“ и „И Кю И България“. С това се задълбочава потенциалът за сътрудничество в производството на ключови компоненти, включително системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

Министър Румен Радев коментира, че е изключително доволен, че пет български компании стават част от процеса по изграждането на нова ядрена мощност и изрази очакване скоро към тях да се присъединят и още. Той добави, че изграждането на местна верига за доставки в дългосрочна перспектива е изключително важно за нашия национален интерес, а екипът на Министерството на енергетиката ще направи всичко възможно, за да подпомогне този процес.

Дейвид Дърам, президент на „Енергийни системи, Уестингхаус електрик“ заяви, че българската ядрена верига за доставки има богат опит и е от ключово значение в подкрепата за усилията на компанията да достави успешно най-модерния, доказан в света реактор AP1000.

От „Уестингхаус Електрик“ изразиха увереност, че сътрудничеството с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД по проекта за изграждане на нов ядрен блок с технологията AP1000 ще създаде и една голяма екосистема от местни компании, работещи в областта на ядреното инженерство, която да се превърне в гръбнака на бъдещата ядрена индустрия, базирана на тази технология, в цяла Европа.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!