Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дойче банк" налага нови ограничения върху финансирането на въглищния енергиен сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата немска банка - "Дойче банк" (Deutsche Bank) разширява ограниченията върху финансирането си на въглищния сектор, който е един от основните източници на енергия на пазара в Германия, като част от по-всеобхватни рестрикции срещу секторите с високи вредни емисии, съобщава Блумбърг.

На компаниите, които нямат "надеждни планове" да намалят приноса на топлинните въглища към приходите си под половината до 2025 г., ще бъде прекратено финансирането, обяви базираната във Франкфурт водеща търговска банка в първоначалния си план за преход, публикуван в четвъртък. За компании, работещи извън ОИСР, прагът на приходите е 30% до 2030 г.


Deutsche Bank също така очаква, че "най-малко 90% от клиентите с високи емисии в най-интензивните сектори с въглеродни емисии, които се стремят да участват в нови корпоративни кредитни транзакции с нас, ще имат нетен нулев ангажимент от 2026 г. нататък", се посочва още в плана на банката.

Това е последната голяма банкова институция, която се опитва да увери инвеститорите и регулаторите, че е на път към елиминиране на финансираните от нея вредни емисии до 2050 г. Най-големият кредитор в Европейския съюз - френската BNP Paribas SA - вече разшири ограниченията си върху финансирането на изкопаеми горива, включвайки дълговите капиталови пазари, докато германският поделение на отдел на нидерландската банка ING Groep NV обяви, че вече отказва клиенти с високи емисии всяка година, посочва Блумбърг.

За Deutsche bank "най-голямото предизвикателство" за постигане на целта за т.нар. "нетна нула" до 2050 г. е намаляването на въглеродния отпечатък на кредитните ѝ портфейли и "по-специално портфейла от европейски жилищни имоти и нашия глобален портфейл от корпоративни кредити", се казва още в съобщението.

По отношение на въглищата целта на "Дойче банк" обхваща както термични, така и металургични въглища и се основава на съществуваща политика за термични въглища. Банката се стреми към 49% намаление в абсолютно изражение в най-широката мярка за финансираните емисии — известна като Обхват 3 — до 2030 г. До 2050 г. целта й е намаление с 97%.

ТЕЦ на лигнитни въглища в Боксберг, Германия
Банката вече е определила финансирани цели за намаляване на емисиите за нефтената и газовата, автомобилната, електроенергийната и стоманодобивната промишленост. Освен въглищата, "Дойче банк" въвежда и нови ограничения, които ще засегнат циментната промишленост и корабоплаването, като в същото време банката планира да добави и авиационната индустрия.

Финансираните емисии са тези, свързани със заеми и инвестиции на финансова институция в компании, които генерират парникови газове като част от своята бизнес дейност.

Deutsche Bank публикува емисии, покриващи приблизително 60% от общата й кредитна експозиция, която в края на 2022 г. възлиза на общо 34,4 милиона тона CO2 (въглероден диоксид) еквивалент на година. От тях 89% идват от банковия портфейл от корпоративни заеми в размер на 107 млрд. евро, а останалата част е резултат от портфейл от заеми на стойност 175 млрд. евро, обезпечени с европейски жилищни имоти.

Блумбърг посочва, че банковият сектор играе огромна роля в създаването на емисии на парникови газове, като осигурява капитал, който е в основата на замърсяващите дейности. Въпреки че повечето от най-големите банки в САЩ и Европа са се ангажирали да премахнат финансираните от тях емисии, напредъкът досега е ограничен. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна