Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович открива сезона на Юнайтед къп

Новак Джокович
Снимка: Ройтерс

Световният номер 1 Новак Джокович ще започне сезон 2024 с участие на турнира за смесени отбори Юнайтед къп"в Австралия, но големият му съперник Рафаел Надал не е в състава на Испания, обявиха домакините на надпреварата.

Джокович ще води Сърбия във второто издание на турнира с награден фонд 9.47 милиона долара от 29 декември до 7 януари преди да се бори за рекордна 25-а титла от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия.

Отборът на Полша, воден от четирикратната шампионка от Шлема Ига Шьонтек и от 11-ия в световната ранглиста Хуберт Хуркач, е поставен под номер 1 в схемата на турнира, в който ще участват общо 18 нации. Тимът на САЩ спечели първото издание през януари. 

България с играещ капитан Григор Димитров участва на Юнайтед къп, но тази година не е сред 16-те обявени до момента отбора.

Надал игра за Испания тази година и въпреки че го описа като "страхотна идея", той след това разкритикува формата.

По-късно той беше победен във втория кръг на турнира в Мелбърн заради контузия на бедрото и оттогава не е играл.

Директорът на турнира Крейг Тайли обяви миналата седмица, че Надал ще играе на Орктитото първенство на Австралия през януари, но представител на испанеца каза, че няма точна дата за неговото завръщане.

Ако е във форма, Надал има избор от други подгряващи турнири преди Големия шлем, включително два в Аделаида от 1 януари.

На турнира Юнайтед къп ще участват още от най-добрите тенисисти в света, сред които Александър Зверев, Каспер Рууд и шампионката от "Уимбълдън" Маркета Вондроушова.

Бившата номер 1 в света Ангелик Кербер ще участва за тима на Германия при завръщането на корта след майчинство.

Всеки от 18-е отбора ще се състои от до трима мъже и три жени. Съставите ще бъдат разделени в шест групи от по три и ще играят всеки срещу всеки. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна