Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десни популисти водят в анкетите преди днешния парламентарен вот в Швейцария

Снимка: БТА

Десните популисти от Швейцарската народна партия (ШНП) водят в социологическите проучвания преди днешните парламентарни избори в Швейцария, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според проучвания ШНП вероятно ще завоюва позиции. Популистката партия е най-силната политически сила в Швейцария от 20 години насам и вероятно ще повиши резултата си с около два пункта, събирайки около 28% от гласовете.

Социалдемократическата партия на Швейцария очаква да получи около 18%, докато „Зелените“ и „Зелените либерали“, които се представиха много добре преди четири години, се очаква този път да загубят гласове. Политолозите обясняват това с по-голямата нужда от стабилност по време на криза.

Резултатът от изборите едва ли ще доведе до промяна във федералното правителство на Швейцария. То се състои от седем служители, които съставляват Федералния съвет. По традиция те се предлагат от четирите най-големи партии.

Седемте федерални съветници обикновено остават на поста 10 години или повече и като цяло мандатът им зависи от личното им решение кога ще се оттеглят.

Както е обичайно в Швейцария, последните избирателни секции затварят на обяд.

Повече от 5,5 милиона граждани имат право на глас. Преобладаващата част гласуват по пощата. Избират се членовете на двете камари на парламента, Националният съвет и Държавният съвет.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени