Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

UniCredit закупува 9% от гръцката Alpha Bank и нейното поделение в Румъния

Снимка: newmoney.gr

Голямата италианска банка UniCredit SpA предложи да закупи 9-процентния дял на гръцката държава в Alpha Bank и се съгласи да придобие местното подразделение на Alpha в Румъния. Това е стратегическа сделка, насочена към разширяване на присъствието на италианския банков гигант в Централна и Източна Европа, съобщава Блумбърг.

UniCredit, която не разкри цената за 9-процетния дял в Alpha Bank, изпрати оферта до Hellenic Financial Stability Fund, фондът за рекапитализация на гръцките банки, създаден в началото на дълговата криза в страната. Въз основа на последната борсова цена на затваряне на акциите на Alpha Bank, този дял се оценяваше на 269 млн. евро.

Италианската банка също така ще плати 300 милиона евро в брой за румънското поделение на Alpha Bank и ще го комбинира със своето дъщерно дружество, за да създаде третия по големина кредитор по активи в Румъния. В същото време Alpha Bank ще запази 9,9% от комбинираното дружество.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел каза, че банката ще обмисли по-малки придобивания в ключови страни от Централна и Източна Европа на "правилната" цена. Сделката с Alpha Bank идва точно, след като кредината агенция S&P Global Ratings постави Гърция в зоната с инвестиционен рейтинг. Това е първата от трите водещи агенции, която предприе тази положителна стъпка.

Гръцката държава започна да се освобождава от своите кредитори, като приключи продажбата на своя дял в Eurobank Ergasias Services and Holdings SA в началото на октомври. Гърция също така планира да започне през следващия месец процес за продажба на 20-процентното си участие в National Bank of Greece.

Веднага след преизбирането си през юни гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обеща да запази своята благоприятна за бизнеса политика и да намали дела на държавния дълг до под 140% от БВП до 2027 г. от опасно високото ниво от 206% през 2020 г.

Гръцкото правителство очаква икономиката да нарасне с 2,3% през 2023 г. и с 3% през 2024 г., което е много по-добро представяне от повечето европейски партньори. В същото време кредиторите в страната успяха да намалят коефициента на лоши заеми от пика в размер на 107 милиарда евро през 2016 г., когато беше разгара на продължилата десетилетие дългова криза в Гърция, намалила с около една четвърт икономическото производство.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна