Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ:

Подобренията на електроенергийните мрежи в света ще струват над $ 2,5 трлн. до 2035 г.

Снимка: БГНЕС

Капацитетът на електроенергийната мрежа, която е налична в света, не е в крак с бързия растеж на технологиите за "чиста енергия", което вероятно излага на риск целите на правителствата в областта на климата, посочва доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ)

За да се постигнат климатичните цели, определени от правителствата по света, трябва повече от 80 милиона километра електрически мрежи да бъдат да бъдат добавени или обновени до 2040 г., което "се равнява на цялата съществуваща глобална мрежа", се посочва в доклад на МАЕ.

Въпреки че "електрифицирането и внедряването на възобновяеми енергийни източници набират скорост", съществува риск преходът към чиста енергия да спре поради липса на "адекватни мрежи за свързване на новото електроснабдяване с потреблението на ток", предупреждава агенцията.

"Най-малко проекти за 3000 гигавата (GW) за възобновяема енергия, от които 1500 GW са в напреднал стадий, чакат на опашки за свързване към мрежата, което е петкратно повече от количеството слънчеви фотоволтаични и вятърни мощности, добавени през 2022 г.", се отбелязва в доклада и се допълва, че това показва, че мрежите се превръщат в пречка за преминаване към нетни нулеви емисии.

Докато инвестициите във възобновяема енергия като слънчева и вятърна енергия, електрически превозни средства (EV) и термопомпи се "увеличават бързо" и почти са удвоени от 2010 г. насам, инвестициите в електрически мрежи остават "статични" за около 300 млрд. долара годишно, отбелязва МАЕ.

Докато докладът на МАЕ предлага засилване на инфраструктурата на глобалната електроенергийна мрежа, за да се извърши преходът към зелена енергия, тъй като подобни опити за преход могат да застрашат надеждността на мрежата. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна